Адвокатът Петър Славов коментира пред БНР“ спорното решение на Централната

...
Адвокатът Петър Славов коментира пред БНР“ спорното решение на Централната
Коментари Харесай

Петър Славов допусна, че е възможно в секционните комисии да се формира хартиено мнозинство

Адвокатът Петър Славов разяснява пред „ БНР “ противоречивото решение на Централната изборна комисия /ЦИК/ за общото отчитане на изборните резултати . Той позволи, че това може дефинитивно да обезсмисли машинния избор и е продължение на устрема на някои политически сили точно към това.

Юристът е безапелационен, че решението на ЦИК нарушава текстове от в този момент настоящия Изборен кодекс . Те плануват настрана броене на гласовете , подадени с хартиена бюлетина и посредством машинно гласоподаване. Затова съгласно него има задоволително причини за нарушаване на законодателството в този случай.

Славов разяснява също по този начин дейностите на ГЕРБ, чиито представители в ЦИК са подкрепили това противоречиво решение . След това от партията се оповестиха за неговата анулация. По думите на юриста това може да докара до смяна в позицията на Централната изборна комисия. Освен това може да се случи още преди жалбите да бъдат изпратени във Върховния административен съд /ВАС/, тъй като сега те се събират в ЦИК.

Славов също по този начин прикани да се постави завършек на тези парадокси , тъй като решението е било гласувано без безусловно никакви причини и при неналичието на всевъзможни претекстове за него. Нещо повече. Той смята, че в случай че тази регулация остане в действие, може в някои секционни комисии да се образува хартиено болшинство . Това е по този начин, тъй като всичко ще бъде събрано на една купчина и ще стартира преброяване и писане.

Още повече, че съгласно него през годините ЦИК не са съумели безапелационно да потвърдят, че работят като един самостоятелен орган, какъвто би трябвало да бъдат.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР