Адвокатът и преподавател в Софийския университет доц. Христо Христев смята,

...
Адвокатът и преподавател в Софийския университет доц. Христо Христев смята,
Коментари Харесай

Кабинетът Денков остава начело на държавата, ако всички от домовата книга откажат на президента

Адвокатът и учител в Софийския университет доцент Христо Христев счита, че на този стадий не сме изправени пред конституционна рецесия.

" Ако всички претенденти откажат да бъдат назначени на тази служба, ще попаднем в комплицирана обстановка, защото Конституцията не планува какво се случва. Ако се изчерпа кръгът от лица, държавното управление на Денков ще продължи да извършва тези функционалности ", разяснява той в студиото на " България заран ".

" Няма по какъв начин да излъчим една от главните институции в юридически вакуум и без съответните разпореждания в Конституцията. Бях песимист към тази формула, всички те могат да откажат. Не мога да кажа за какво беше подценена тази допустима догадка ", акцентира доцент Христев пред Bulgaria ON AIR.

Според него за промените в уредбата на служебно държавно управление е имало справедливи аргументи.

" Президентът с тази формула, че нямало непартиен претендент... Никъде в Конституцията не написа, че членовете не могат да бъдат членове на политически партии. Защо не ни каже за какво назначаваше в предходни кабинети лица, свързани с Българска социалистическа партия. Не му отива политическият популизъм ", уточни доцент Христев.

Гостът означи, че до назначението на ново държавно управление, държавното управление в оставка извършва тези пълномощия. Президентът не може да назначи държавно управление по правила, които ги няма в Конституцията, безапелационен е доцент Христев.

Той предвижда, че въпреки всичко ще се откри някой от листата, който да се съгласи да бъде длъжностен министър председател. Може би това ще е някой от зам.-председателите на Сметната палата, позволи доцент Христев.

" Правителството ще провежда изборите и в политически проект може да остане много дълго, до момента в който не бъде образуван нов кабинет. Можеше да се намерения за закон за служебното държавно управление, което да ограничи неговите пълномощия. Народно събрание извършва пълномощията си до полагането на клетва от новото Народно заседание ", посочи още юристът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР