Адвокат Венцислав Фоти каза, че смяната на име става по

...
Адвокат Венцислав Фоти каза, че смяната на име става по
Коментари Харесай

Юрист:При всяка промяна на ЕГН остава следа

Адвокат Венцислав Фоти сподели, че промяната на име става по правосъден ред, посредством Закона за гражданската регистрация. Той дава опция едно лице да промени лично, бащино или фамилно име при положение, че то е опозоряващо, осмиващо, публично недопустимо или значими условия постановат това. " Подава се молба до съответния областен съд и той преценя дали е налице някое от въпросните условия ", сподели юрист Фоти.

Няма обаче процедура, по която даден човек може да изиска промяна на ЕГН-то си, прецизира юристът. Номерът се дава от съответната администрация. Ако има неточност в акта за раждане, това няма по какъв начин да бъде открито от съда. Има малки врати и благоприятни условия, по които да бъде заменено ЕГН или част от него. Това се случва през произвеждане за определяне на обстоятелства по реда на гражданско-процесуалния кодекс.

" Тоест може да се откри, че датата на раждане не е вярно вписана. Когато има правосъдно решение, което открива подобен факт, съответната администрация е длъжна да се съобрази с него. По същия метод стоят нещата и, в случай че човек откри, че не му е вписан вярно полът или когато става въпрос за осиновяване. От всяка смяна на ЕГН или част от него остава диря в съответната администрация. За да бъде променено едно ЕГН, би трябвало да има документално доказателство, подадено заявление или правосъдно решение. Това е елементарно проверимо ”, добави още Венцислав Фоти.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР