Адвокат Росен Димитров, Мариела Петрова, правен сътрудникНа 28.07.2022 г. специализираното

...
Адвокат Росен Димитров, Мариела Петрова, правен сътрудникНа 28.07.2022 г. специализираното
Коментари Харесай

Хаосът след „съдебната реформа“ и закриването на спецправосъдието

Адвокат Росен Димитров, Мариела Петрова, юридически помощник

На 28.07.2022 година профилираното правораздаване престана да съществува, откакто ръководещата тогава коалиция Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, с поддръжката на Възраждане, го закриха.

Вероятно доста хора си задават въпроса каква бе задачата на тази огромна метаморфоза в наказателното правосъдие, какви ще са последствията за другите страни в почналите, само че неприключили наказателни производства, както и какво отражение ще има закриването върху бъдещите каузи от компетентността на профилираните съдилища.

Поставят се въпроси и за това в чия услуга е закриването на избран тип правосъдие, каква в действителност е изгодата му, както и кой би бил ощетен.

Според представителите на партиите, които закриха профилираното правораздаване, повода за елиминирането му е, че то било бухалка за неуместните на предходната власт. Тоест профилираното правораздаване било инструмент в интерес на властта за политическа разпра с политическите й съперници.

Всеки един мислещ човек, който чуе тези причини, би си задал въпросите: Така ли е в действителност, какви са обстоятелствата за политическата принуда на профилираното правораздаване, кои са репресираните от това правораздаване политици на опозицията?

Получава се по този начин, че партиите, закрили профилираното правораздаване, аргументират дейностите си с изпразнени от наличие лозунги и откровени неистини, които нямат никаква опора във обстоятелствата. Странното е, че увличат поддръжници и събират публично утвърждение на хора, които безрезервно им имат вяра. Вярват на лозунгите за политическа принуда без да има репресирани лица.

Тезата, че закриването на профилираните прокуратури и съдилища се е наложило, тъй като са „ политическа бухалка “, не е  вярна и това е обикновено проверимо. Няма нито един политически представител на опозицията в предходните парламенти или на остарялата власт в лицето на ГЕРБ, които да са били „ атакувани “ от това правораздаване. Нещо повече – под наказателна отговорност пред профилираните органи бе измамен настоящ министър точно в държавното управление на Борисов.

Поправете ме, в случай че греша, само че не беше ли в действителност осъществена политическа принуда точно от тези, които закриха профилираното правораздаване – без никаква интервенция на последното? Не бяха ли задържани лица от опозицията, чиито арести съдът разгласи за противозаконни, а на 22.08.2022 година с дефинитивно Решение № 5341  Административен съд София град удостовери решението на Софийски областен съд, че карцерът на водача на опозицията Бойко Борисов е противозаконен и няма нито едно доказателство за присъединяване му в незаконна активност.

Тоест самият съд постановява, че има политическа принуда, осъществена от полицейски органи – без никаква връзка със закритото спецправосъдие?

Има ли сходно правосъдно решение, което по този начин явно демонстрира политическа принуда, във връзка със профилираното правораздаване? Ако на някой този въпрос наподобява риторичен, то той не е. Съвсем съществено запитвам и дали има правосъден акт на профилирания или на апелативния профилиран углавен съд против политически конкурент на избрана власт, който е анулиран с претекстове, че не покрива стандартите за правда и непроизволност?

Какво излиза в този момент?

Осъществилите потвърдена от съда принуда против опозицията закриха цяло профилирано правораздаване поради мислена от тях принуда против опозицията?

Но да се върнем към това кой има изгода от закриването на профилираните структури и надлежно кой ще бъде ощетен?

Лесен отговор на този въпрос може да бъде изведен, в случай че хвърлим взор на страните (участниците) в един углавен развой. Основни страни във всяко наказателно произвеждане са лицето, против което е повдигнато обвиняване за несъмнено закононарушение – подсъдимият, и потърпевшите от това закононарушение лица – частни обвинители и цивилен ищци!

Кое от тези лица има изгода от закриване на съда?

Естествено подсъдимият! Закриването на един съд несъмнено ще проточи правосъдния развой непредвидимо дълго в бъдещето.

Кой ще е ощетен? Естествено потърпевшите? Кога те ще получат правдивост и компенсации за породените им вреди? Вероятно никога…

Защо тогава страната закри това правораздаване? Отговорът се постанова – с цел да имат изгода подсъдимите!

Какво ще става от тук  нататък?

Съгласно измененията съдилищата, които ще преглеждат делата от компетентността на профилирания углавен съд и прокуратура, ще са Софийски градски съд и Софийска градска прокуратура!

Ще се трансфорат ли те в „ бухалки за неуместните ”?

Да, несъмнено, в случай че следваме логиката на претекстовете за закриване на органите на спецправосъдието.

Защо бе основано профилираното правораздаване?

Специализираното правораздаване в България беше основано преди десетилетие по рекомендация на Венецианската комисия. Такъв вид съдилища има в редица европейски страни – Испания, Италия, Франция, Германия, Белгия, Англия. С разкриването на тези профилирани органи се облекчи работата на най-натоварените прокуратура и съд – СГП и Софийски градски съд. Делата, които се разглеждаха до скоро в СНС, са с по-голяма фактическа и юридическа трудност, нормално с повече подсъдими – делата с ОПГ (организирана незаконна група) и постоянно подсъдимите са с по повече от един бранител.

Това обуславя и по-трудното осъществяване на правосъдно съвещание, както и продължителността на разглеждането на едно дело. В постройката на СНС на ул. „ Черковна ” в София има всички нужни условия за работа на профилираните прокуратура и съд, задоволително чиновници, които да обезпечат работата по организация и осъществяване на правосъдни съвещания. Дори е разполагаем под земята паркинг – нещо, с което различен съд надали може да се похвали. Както се споделя – помислено е за всичко, с цел да може да организационно да вървят добре тези и без друго тежки каузи.

Какво се случи откакто СНС беше закрит?

Половината от всички съдии в Специализирания съд не престават работата си в Софийски градски съд. Софийският градски съд така и така е най-натовареният съд в страната където и сега има компликация в обезпечаването на правосъдни зали и кабинети за съдии и чиновници.

Получава се по този начин, че физически ще е невероятно да се настанят хората от профилирания съд, заради липса на свободни кабинети. Дори и да имаше кабинети за тези съдии обаче, казусът със свободните заседателни зали от години е голям. Както загатнах и преди закриването на профилираното правораздаване постоянно се чака с часове да се освободи правосъдна зала, което извънредно затруднява работата на този най-натоварен съд.

След закриването на профилираното правораздаване още по време на правосъдната почивка настава предстоящият учредителен безпорядък.

Поради липса на място в Съдебната палата, прокурорите и съдиите, които бяха преназначени надлежно в Софийска градска прокуратура и Софийски градски съд, останаха физически да упражняват трудовата си активност в постройката на закрития профилиран съд. Същото се отнася и за чиновниците.

Тоест делата се изпращат в една постройка – тази на градски съд, а чиновниците в друга – тази на познавач съда!

Какво значи това?

Означава, че делата и преписките се разпределят по подготвеност в постройката на градския съд на бул. “Витоша “ 2, защото към този момент са подсъдни на този съд, откъдето поемат отначало към профилирания на ул. “Черковна “, защото съдиите и прокурори работят там.

Получава се по този начин, че хиляди каузи, някои от десетки томове, ще пътуват сред постройките на две съдилища.

Но това не е всичко…

В Софийски градски съд се образуваха нови първоинстанционни сформира, а второинстанционните са реорганизирани по този начин, че в тях досегашните места на младши съдии към този момент се заемат от преназначените от профилирания съд съдии, които хем доглеждат делата с даден ход в закритите си сформира, хем са титуляри на новообразуваните към този момент към Софийски градски съд сформира, на които към този момент се разпределят каузи, в това число и такива, които на първа инстанция се преглеждат в троен състав.

Какво на процедура значи това?

Означава преди всичко комплициране. Към момента заради така наречен правосъдна почивка в Софийски градски съд се преглеждат най-вече два типа частни наказателни каузи, които би трябвало да бъдат планувани в къс период. Едните са формирани по ограничения за неотклонение и се преглеждат в едночленен състав. Другият тип каузи са формирани по отношение на претенции, постъпили от страни от Европейския съюз. Те нормално се насрочват също в къс период, само че въпреки и първоинстанционни, се преглеждат от тричленен състав. Такива да вземем за пример са делата, формирани по финансови наказания, наложени в Европейски Съюз, в които на едно лице е наложена санкция, да речем за превишена скорост, само че тази санкция не е събрана навреме. В подобен случай тези санкции се събират за осъществяване на страната, чийто жител е задълженото лице и делата по тях се образуват в окръжния съд по местоживеене на лицето. Законът планува тези каузи да се преглеждат в тричленен състав.

И по този начин, с цел да се прегледа едно първоинстанционно дело от тричленен състав на съда, чийто ръководител и член се намират в постройката на Съдебната палата, а вторият член се намира в постройката на закрития СНС, съдията, който физически се намира в постройката на ул. „ Черковна ”, би трябвало да отиде на бул. “Витоша “ в Съдебната палата за осъществяване на съвещанието. Секретарят на състава – също.

Или противоположното – другите двама членове на състава би трябвало да отидат от Съдебната палата до постройката на закрития СНС. Делата също би трябвало да се реалокират физически за самото съвещание, дружно с томовете, несъмнено, които от време на време са от няколко десетки до няколко стотин.

Често за по-добра организация на работата членовете на въззивните (второинстанционни) сформира насрочват първоинстанционните си каузи, които се преглеждат от троен състав, в същия ден, в който се организират и съвещанията на самия въззивен състав. Освен казусът с незадоволителните заседателни зали, съществува и различен проблем. Тъй като това е претрупан съд, с тежки каузи, и до момента постоянно се случваше съвещания в Софийски градски съд да приключват след 19:00, даже след 20:00 часа.  С последните промени се чака кошмарно висене из коридорите на Съдебната палата, изключително след приключването на правосъдната почивка.

Освен това, СНС (закрит) и Софийски градски съд работят с разнообразни деловодни системи. Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС), която се вкара в Софийски градски съд през 2021 година и на която чиновници и съдии, въпреки и минали специфични образования, към момента се учат да работят, е безусловно нова и неразбираема за съдиите и чиновниците от закрития СНС. Като прибавим към това и че същите работят и с каузи от деловодната система на закрития към този момент съд, които доглеждат – хаосът е цялостен.

Друг е въпросът, че и до момента постоянно се е случвало експерт или юрист да отиде за правосъдно съвещание вместо в Софийски градски съд, в постройката на СРС. Да, смешно е, само че се случва човек да се обърка и това най-малкото забавя съвещанието, в случай че не докара до отлагането му. Сега към този момент ще има едно безпределно търчане сред Съдебната палата и постройката на ул. „ Черковна ” освен на прокурори, съдии и чиновници, само че и на очевидци, специалисти и юристи.

Допълнително затрудняващо работата се явява и събитието, че делата на СНС, по които не е даден ход до закриването му, се преразпределят на нов състав. Има каузи, формирани от преди няколко години, по които не е извършено разпоредително (първо) съвещание и това не е по виновност на съда. Такива са делата с повече на брой подсъдими.

По неписано предписание по тези каузи постоянно има някой обвиняем, който не се явява в правосъдно съвещание, тъй като не е бил постоянно известен (не е намерен) или някой, който не се явява и за него се показва болничен лист. Често и юристите им са или заболели, или служебно ангажирани. Подсъдимите и техните бранители употребяват всички начини за отсрочване на делата и проточването им във времето.

Със закриването на профилираното правораздаване за тях всичко стартира изначало, а това е един доста прекрасен подарък от досегашните ръководещи от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ.

Това значи още години в каузи!

Тези каузи, с изключение на доста подсъдими, имат и доста томове от досъдебната фаза, с които съдията – докладчик би трябвало да се запознае преди насрочване, което също лишава много време.

Това неизбежно ще се отрази на натовареността на състава, а колкото повече са натоварени съставите в съда, толкоз по-трудна е като цяло работата. Отделно от това, няма и място за физическо предпазване на обемистите каузи. Така да вземем за пример за месец юли 2022 година, който е по-слабо претрупан месец, на един състав в Софийски градски съд постъпват сред 90 и 115 каузи (става въпрос за общо всевъзможен тип каузи, в това число и такива, които се преглеждат в закрито заседание).

Този състав сигурно има и от преди този момент избран брой висящи каузи, някои от които не могат да изчакат насрочване след края на правосъдната почивка. На един подобен състав, в случай че през август му бъде разпределено даже единствено едно от делата, на които не е даден ход в СНС, и това дело е от няколко стотин тома (има каузи и с над 300 тома), на процедура съдията-докладчик би трябвало да спре работа по останалите си каузи, с цел да има физическата опция да се запознае с това дело. И защото времето за работа по едно дело не е единствено за запознаване и за осъществяване на правосъдните съвещания, а включва и голям брой настоящ отчет, както и писане на решения, присъди, претекстове и така нататък, на процедура работата на съдията ще бъде блокирана. И тук става въпрос не за съответен състав, а за кардинално състояние.

Специализираното правораздаване е закрито едвам от по-малко от месец, а към този момент стартират да се появяват основни проблеми по организацията на работата, въпреки и сега да е интервал на така наречен правосъдна почивка. Очаква се след средата на септември работата на Софийски градски съд да стане извънредно затруднена, даже на моменти невъзможна.

От това печелят причинителите на закононарушения и техните юристи (които апропо също бяха доста дейни за закриването на профилираното правосъдие).

Губи обаче правораздаването като цяло, губят страната и обществото, тъй като хаосът, който се сътвори в правосъдната система със закриването на органите на спецправосъдието, ще помогне на доста от причинителите на закононарушения да останат ненаказани и на независимост. А ненаказаното закононарушение е тласък за осъществяването и на други такива, както и несъмнено отклонение от дългия и сложен път.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР