- Адвокат Екимджиев, как оценявате проекта за промени в Конституцията

...
- Адвокат Екимджиев, как оценявате проекта за промени в Конституцията
Коментари Харесай

В проекта на ПП-ДБ за промени в Конституцията е заложена бомба: Адв.Екимджиев

- Адвокат Екимджиев, по какъв начин оценявате плана за промени в Конституцията на ПП-ДБ?

- Оценката не може да е еднопосочна. От една страна, частта от плана, визираща правосъдната система, е предстояща и с дребни изключения е добра. Личи визионерско желание за преформатиране на органите за ръководство на правосъдната система, с цел да има повече гаранции, че смислени хора ще попадат в новите Висш правосъден съвет и Прокурорски съвет. Така ще бъде вразумена кадровата политика в правосъдната система, в която десетилетия наред господства негативният асортимент - най-зависимите, склонни към корупция и слугинаж, вършат шеметна кариера и заемат основни административни постове.

Ексцесиите, които се случиха през май-юни, така наречен атентат против Иван Гешев, след това отстраняването му и безсрамното му заместване със Сарафов, е еманация на отрицателния асортимент, провеждан през последните 20 години в системата, с цел да стигнем до такава степен, че зам. основният прокурор да твърди, че се опасява за живота си поради основния прокурор, а различен основен беше обвинен в присъединяване в ликвидиране, което по този начин и не беше разследвано. Визирам Никола Филчев и убийството на прокурора Колев.

- И по този начин стигаме до това " само че "...

- Да. Паралелно с тези положителни хрумвания и планове има нещо стъписващо в началната част на плана, където всекидневно се залагат главните правила за развиване на обществото и страната, полезностите, които би трябвало да бъдат пътеводна светлина за демократичните общества.

Според член 3 от законопроекта: " (1) Българската държавност се основава на полезностите на просвещението, духовността, свободата и равноправието, въплътени в концепциите и делото на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, на Апостола на българската независимост Васил Левски и на възрожденските будители и революционери. (2) В одобряване на тези полезности образованието, науката и културата и опазването на културно-историческото завещание са стратегически национални цели. (3) Официалният език в републиката е българският. Държавата подсигурява и предизвиква неговото запазване. (4) Всички исторически открити в България културни обичаи са неразделна част от националното ни културно благосъстояние. "

- Какво Ви тормози?

- Ще илюстрирам с образец. В прочут американски университет по време на баскетболен мач било предоставено на студенти да броят пасовете на двата тима, преди да стигнат до противниковия панер, и да създадат калкулации за успеваемостта на играта. В същото време човек, преоблечен като горила, се разхождал и жестикулирал измежду играчите. Почти никой от вторачените в преброяване на пасовете студенти не е забелязал горилата.

Нещо такова се случва с дебата - приказва се най-много за националния празник. А това въобще не е наложително да е конституционна тематика. Възникват и разногласия с мандатите на кметовете и служебните държавни управления. Никой обаче не вижда, че в претекстовете за конституционна смяна на реформаторските, проатлантически и проевропейски партии Политическа партия и Демократична България е възпроизведена националистическа теория, която по естеството си е идентична с доктрината на Александър Дугин и Владимир Путин, наречена " Русский мир " ( " Руски свят " ). В нея обществото е обединено основно от визията за неговото минало, обичаи и просвета, език и конституционна еднаквост. Тази идеология беше избрана с резолюция на ПАСЕ от април 2022 като националистическа, превърната в инструмент за воденето на войната в Украйна. Същите опорни точки са заложени от нашите проевропейски и проатлантически партии в претекстовете към член 3 от плана.

Същите " полезности " - традиция, просвета и православие, в българската им версия, бяха употребявани за бламирането на Истанбулската спогодба. Тълкувайки перверзно Конституцията, Конституционният съд одобри, че тя опонира на конституционната ни национална еднаквост. После Конституционен съд приложи ветеринарно-медицински метод към пола, решавайки, че той е нещо чисто биологично и зависи единствено от това какво човек има сред краката. Въз основа на това Върховният касационен съд, в прорез със стандартите на Европейския съд по правата на индивида, забрани смяната на пола в документите за идентичност на българските жители. В продължение на тази наклонност в плана за промени в Конституцията са заложени ретроградни, обърнати към предишното и на Изток, а не към Европа правила. Сякаш ролята на Конституцията не е да очертае вероятностите за развиването на обществото ни, а да се трансформира във времеубежище.

Чудя се моите сътрудници и съидейници от Демократична България, от ДСБ, измежду които има брилянти конституционалисти, какъвто е и министърът на правораздаването Атанас Славов, не виждат ли погрома върху европейските полезности в тези претекстове?!

- Как би трябвало да наподобява член 3, в случай че в него не се приказва за " полезностите на просвещението, духовността, свободата и равноправието, въплътени в концепциите и делото на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, на Апостола на българската независимост Васил Левски и на възрожденските будители и революционери "?

- Просвещение, завещания - това са нереални и субективни понятия. Вероятно 90% от съгражданите ни не знаят какво тъкмо значи " полезностите на просвещението ". Тази липса на конкретика дава опция за случайно и субективно пояснение на тези понятия според от политическата обстановка. Този член повече би подхождал за Конституция от 19 век, когато в Европа се образуват множеството национални страни, които държат да почертаят националните си специфики и еднаквост.

Вместо тези клишета да бяха дефинирали ясно полезности като човешкото достолепие и независимост, еманципацията на индивида от страната, равенството пред законите и отбраната правата на индивида.

Понятието национална конституционна еднаквост е едно от изключенията, при които може да се откаже използването на правото на Европейски Съюз. Когато то е заложено преди всичко в претекстовете за Конституцията, а едвам след него срамежливо е упомената европейската интеграция, всяка европейска спогодба или инструкция, която се пробва да наложи стандарти за битка с корупцията да вземем за пример, може да се окаже противоконституционна, тъй като опонира на рушветчийството като наша културна традиция.

Може да се одобри, че измежду културните полезности и обичаи са тричането на кучета и патриархалното семейство, в което мъжът-господар малтретира дамите и децата.

Ето за какво е заложеното при започване на плана е бомба със закъснител, която може да аргументи тежки обществени контузии и вместо да отвори вратата към европейския им път, да ни тласне на Изток към нацистката идеология и политика на Путин и Дугин.

- Ако това е по този начин, намирате ли разумно пояснение, че изхожда тъкмо от ПП-ДБ?

- Колегите от Политическа партия и Демократична България наподобява са се предоверили на " конституционалисти ", които неведнъж са излагали ретроградни тези за доминация на така наречен национална конституционна еднаквост, когато е трябвало да бъдат признати основополагащи за европейските полезности актове.

Драматична е разликата сред оперативната част в плана, визираща измененията в правосъдната система, и тази злощастна първа част.

- Изредихте уредбата на служебното държавно управление измежду дребните тематики. Все отново обаче не е ли време този институт да се реформира? През последните 2 години главно през служебните си държавни управления управляваше президентът, в случай че и да сме парламентарна република.

- Предложението постоянното държавно управление да бъде оставено като служебно не ми харесва. Това всекидневно е държавно управление, което е амортизирано, компрометирано и ненавиждано от хората.

Но сте права, че през последните 2 години с фактическото ръководство на президента се видя, че има систематичен недостатък и потребност от промяна в статуса на служебното държавно управление.

Парламентарната република не може да понесе с равнодушие фактическо президентско ръководство в продължение на 2 години. Ще ми се да имам вяра, че това, което ни се случи през тези години, е политическа патология. Въпреки това, проявеният недостатък на Конституцията би трябвало да бъде поправен.

Може да се намерения дали въпреки всичко президентът да назначава служебното държавно управление, само че да се орежат срокът му на деяние и пълномощията му - да вземем за пример да не може да взема стратегически решения за външната политика или за фискалната непоклатимост. Може длъжностен министър председател да става ръководителят на Конституционен съд или шефът на Българска народна банка, както е в някои страни. Но в случай че сваленото държавно управление остава като служебно, това би могло да изостри рецесията.

- Казахте, че с дребни изключения частта за правосъдната власт е добра. Кои са изключенията?

- При механизма за следствие на основния прокурор. Още от въвеждането му породи въпросът, че в листата със съдии, които при потребност се трансформират в прокурори и проверяват основния прокурор и заместниците му, може да бъдат конфигурирани подвластни магистрати, показвали слугинаж към прокуратурата. В този лист сега да вземем за пример е някогашният ръководител на закрития апелативен спецсъд Георги Ушев. Трябва да има механизъм за отбрана против това човек с качествата на Ушев да бъде определен да проверява основния прокурор. За всички е разбираемо, че в случай че се стигне до такава обстановка, дългогодишните старания за въвеждането на този механизъм, ще бъдат обезсмислени. Затова би трябвало да има защитен механизъм за пречистване на листата от съдии. Например ръководителят на Върховния касационен съд или министърът на правораздаването да имат опция да връщат несъответствуващите кандидатури за преразглеждане от Общото заседание на наказателната гилдия на Върховен касационен съд с съответни претекстове за непригодността на претендента.

- Ако един арбитър се окаже неспособен да проверява основния прокурор, за какво пък аз, да вземем за пример, да съм съгласна да гледа моето дело?! Не одобряваме ли априори, че щом някой е в системата, той има нужните морални и професионални качества?

- Не съм склонен с това. Самият факт, че се постанова на конституционно равнище да бъде основана специфична процедура за следствие на основния прокурор, сочи, че условието за надеждност и качества на проверяващия са още по-високи от тези за останалите магистрати. Той би трябвало да отговоря на допустимо най-високите стандарти за осведоменост, самостоятелност и увереност.

Сюрреалистичен, антиутопичен сюжет би било някои от съдиите, в настоящия лист, и които са емблеми за взаимозависимост и корупция, да проверяват основния прокурор.

Друго смущаващо в плана е, че министърът на правораздаването може да прави оферти за освобождение от служба на съдии. Това е рискова наредба и в българските действителности може да стане прийом за разпра с неуместни съдии. Съдия Мирослава Тодорова да вземем за пример години наред беше подложена на институционален тормоз поради рецензиите ѝ към ръководството на правосъдната система. Злонамерен министър би могъл да злоупотреби с това право.

Адмирирам опцията министърът да прави оферти за назначение, повишение, намаление, пренасяне и освобождение от служба на прокурори и следователи. Това би било едно потребно диференциране сред статута на съдиите, които са същинските магистрати и въплъщават системата, и прокурорите, които са страна в процеса. И даже прокуратурата да остава в правосъдната система, което аз не утвърждавам, на конституционно равнище би трябвало да е ясно, че същинските представители на правосъдната система са съдиите, а прокурорите и следователите имат друг статут и намесата на изпълнителната власт в тяхната активност в по-голяма степен е позволена от позиция на публичния интерес.

- След разделянето на Висш правосъден съвет и Прокурорски съвет излиза, че политическата квота в съвета действително ще може да избира основния прокурор. Не е ли прекомерно рисково това?

- Лошият ни опит от последните 25 години сочи, че прокуратурата и следствието би трябвало да са в изпълнителната власт. Те демонстрираха, че не желаят и не могат да бъдат самостоятелни, а основните прокурори търгуват независимостта на институциите в сгода на политическите си ментори и кукловоди.

Вместо да оставяме на Цацаров и Гешев да продават прокуратурата като магистрална продажница, дано да знаем, че тя е подчинена на изпълнителната власт и нейните провали са провали на държавното управление.

Конституционният план е в Прокурорския съвет да се избират самостоятелни и ерудирани представители на обществеността и университетските среди, а не партийни марионетки. Всичко зависи от положителната воля при избора на тези хора.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР