Адвокат Албена Белянова оспорва пред ВАС заповедта на здравния министър

...
Коментари Харесай

Адвокат атакува пред ВАС заповедта на Ананиев за разходка на деца до 12 г. в парка

Адвокат Албена Белянова оспорва пред Върховен административен съд заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за опцията в парковете да се разхождат деца до 12 година Ето какво ни осведоми Белянова през персоналния си Facebook:
Из делниците на дъщерята на един маргинал

Днес, над 12-годишното ми дете, което желае да живее в страна, в която всички деца да имат равни права, подаде тъжба против заповедта на министъра на опазването на здравето от през вчерашния ден, с която от през днешния ден право да посещават градски паркове и градини имат единствено деца до 12 години.

ЧРЕЗ
МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ДО
ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

ЖАЛБА
от
…………………………, ЕГН ……………………., правосъден адрес: ………………………., е-поща – ………………………., тел. ……………………..

Срещу
Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година на министъра на опазването на здравето

Правно съображение – член 146 от Администртивнопроцесуалния кодекс;
член 73 от Закона за отбрана от дискриминация (ЗЗДискр.)

УВАЖАЕМИ ВЪРХОВНИ СЪДИИ,
Със своя Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година министърът на опазването на здравето променя, считано от 27.04.2020 година, т. I.1. от свои предишни заповеди, с които се прекратява визитата на спортни и детски площадки и уреди на открити и закрити публични места и се дефинират 7 противоепидемични ограничения за визити на градски паркове и градини, при прецизното съблюдаване на които се позволява посещаване в тях. Със основаната нова т. 1 а., б. а министърът на опазването на здравето позволява визитите на градски паркове и градини единствено на следните лица: деца до 12 години, наложително с техни родители или членове на техните фамилии, само че не повече от двама възрастни, във времето от 9:30 до 18:30 всеки ден.

Към датата на издаването на Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година имам навършени.... години и, като физическо лице, ненавършило 18 години, съм „ дете “ по смисъла на Закона за протекция на детето.

Считам Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година за незаконосъобразна, неправилна, издадена при значително нарушаване на административнопроизводствените правила и несъответстваща на задачата на закона. Съображенията ми са следните:
Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година е издадена в нарушаване на Конституцията на Република България, на ЗЗДискр. и на Закона за протекция на детето.
Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година е издадена в нарушаване на нормата на член 4, алинея 1 от ЗЗДискр., която не разрешава всяка директна или непряка дискриминация, учредена на възраст. Със Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година, на основата на предпазения симптом „ възраст “, съм по-неблагоприятно третирана, в сравнение с се третират други лица – деца до 12 години, при сравними сходни условия и в този смисъл, на съображение член 4, ал.2 от ЗЗДискр. по отношение на мен е осъществена директна дискриминация. В резултат на издаването на Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година министърът на опазването на здравето, въз основа на симптом „ възраст “ накърнява достолепието ми и основава принизяваща и застрашителна среда, което е тормоз по смисъла на ЗЗДискр. Забраната за дискриминация работи по отношение на всички при упражняването и отбраната на плануваните в Конституцията и законите на Република България права и свободи, като в член 7 от ЗЗДискр. изчерпателно са посочени случаите, които не съставляват дискриминация. Различното отнасяне на деца по симптом „ възраст “ не попада измежду тях.
В Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година няма посочени претекстове за какво всички деца над 12 години не могат да посещават градски паркове и градини за разлика от децата под 12 години. Световната здравна организация предлага за децата от 5 до 17 години по час натоварване денем, а редица учени и медици показват, че коронавирусът, кoйтo причинявa зaбoлявaнeтo СОVID-19, oтcлaбвa, кoгaтo e излoжeн нa cлънчeвa cвeтлинa, тoплинa и влaжнocт. По отношение на неподходящото влияние, ĸaĸтo въpxy физичecĸoтo здpaвe, тaĸa и въpxy eмoциoнaлнoтo cъcтoяниe нa хората (в това число и на децата) на възбраната за визити на градски паркове и градини споделям напълно причините, посочени в жалбата до Върховен административен съд от Вергил Димитров Стойнов против Заповед РД-01-143/20 март 2020 година на министъра на опазването на здравето, по отношение на неподходящото влияние, ĸaĸтo въpxy физичecĸoтo здpaвe, тaĸa и въpxy eмoциoнaлнoтo cъcтoяниe нa хората на възбраната за визити на градски паркове и градини (http://defakto.bg/…/%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D…/).
Изпълнявам всички въведени противоепидемични ограничения и правила за отдалечено образование, които важат за всички деца.
Със възбраната да навестявам градски паркове и градини съм сложена в изключително неподходящо състояние по отношение на децата, ненавършили 12 години. Нарушени са конституционногарантираните ми права на тъждество пред закона и тъждество в третирането. Ораничено е и правото ми на напредване в условия на изключително състояние, което, според член 57 oт Koнcтитyциятa, е възможно единствено caмo и eдинcтвeнo cъc зaĸoн, а не със заповед на министър. Нарушени са и съществени правила, залегнали в Закона за протекция на детето: ценене и почитание на личността на детето, обезпечаване най-хубавия интерес на детето, грижа в сходство с потребностите на детето и превантивни ограничения за сигурност и протекция на детето.

УВАЖАЕМИ ВЪРХОВНИ СЪДИИ,
Моля да отмените Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година на министъра на опазването на здравето като незаконосъобразна, неправилна, издадена при значително нарушаване на административнопроизводствените правила и несъответстваща на задачата на закона.

За подаването на актуалната тъжба имам единодушието на майка ми – Албена Божидарова Белянова, на която са предоставени упражняването на родителските права.
Приложения:
1. Копие от Заповед № РД-01-239/26.04.2020 година на министъра на здравеопазването;
2. Съгласие от Албена Божидарова Белянова;
3. Копие от жалбата и приложенията за ответната страна.

27.04.2020 година
гр. София С почитание,

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР