Адвент (от лат. adventus – идва) е името на периода

...
Адвент (от лат. adventus – идва) е името на периода
Коментари Харесай

Адвент календарите - приключение на 200 години

Адвент (от лат. adventus – идва) е името на интервала на Рождественския пост, възприето от католическото християнство. Близо четирите седмици в очакване на Коледа са време освен на самоограничение и размисъл, само че и опция да зарадваме хората към нас. Отброяването на дните сред 1 и 24 декември става по-приятно благодарение на календари, в които в началото се поставяли дарове за децата. А през днешния ден фирмите ги употребяват, с цел да разпространяват продуктите си, доставяйки ни всеки ден до Коледа по една наслада. Как стартира забавата Коледните календари, напомнящи актуалните, се появяват през 40-те години на 19. век: лутераните в Германия ги вършат за децата, с цел да им е по-лесно да отброяват оставащото до празника време. Някои фамилии окачвали 24 картини на стената или на прозореца, а децата ги сваляли една по една. В Австрия поставяли коледна стълба календар, в Скандинавия – свещник с 24 сегмента, като всеки ден била запалвана по една свещ. В Съединени американски щати адвент календарите станали изключително известни през Втората международна война, когато американските бойци, сражаващи се в Европа, ги изпращали на фамилиите си. От фамилно забавление в бизнес Някъде при започване на 19. век протестантският свещеник от немския град Маулброн се дразнел доста от въпроса, който синът му непрекъснато му задавал през декември: „ Кога ще пристигна Коледа? “. За да спрат питанията, вярната брачна половинка на пастора нарисувала 24 прозореца на един картон и залепила на всеки по една бисквитка. Така за дребния Герхард Ланг упованието на Коледа се трансформирало в занимателно премеждие. А след години – в средство за печелене на пари.
Бизнесът почнал, когато по самодейност на възрастния към този момент Герхард към изданието на щутгартски вестник бил прикачен адвент календар, наименуван „ В страната на младенеца Исус “. Той се състоял от две хартиени страници с напечатани върху тях 24 картинки със стихотворения, които можело да бъдат изрязвани. Така детето всеки ден изрязвало прозорче и прочитало стихотворението. С течение на годините Ланг пуснал разнообразни разновидности на календари, в това число за незрящи. От 1920 година почнали да се оферират и календари във формата на кутия с шоколадови бонбони, което отприщило творчеството на производителите на най-различни артикули.

Инструмент за продажби Адвент календарите са опция марките да показват 24 образеца от своите иконични артикули. Минисувенирите са най-различни: сладкарски произведения, чай, дребни бутилки алкохол, парфюми и козметика, бижута, свещи и така нататък Дори компании от първокласния сегмент на пазара обръщат внимание на адвент календарите. Например Porsche издаде през 2010 година подобен „ календар “ в тираж от единствено 5 броя под формата на железна кутия с височина над 1,50 м, в чиито „ прозорчета “ се криеха хронометър от розово злато, късметче с дизайнерска кухня или даже с моторна яхта. Цената на „ календара “ беше 1 милион $. У нас към момента с най-голяма известност са адвент календарите с шоколадови произведения и козметика.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР