Адмирирам, че вече ще се взимат предвид всички заболявания, но

...
Адмирирам, че вече ще се взимат предвид всички заболявания, но
Коментари Харесай

Адв. Петрова: Лекарите в ТЕЛК са малко, а средната им възраст е достолепна

„ Адмирирам, че към този момент ще се взимат поради всички болести, само че точно тук е и противоречивият миг. Тъй като в България нямаме стандарт и разпоредба, по която се води здравната документи, постоянно се случа лекарите да позволяват документални пропуски и при положително предпочитание да могат да допишат нещо в положението ни. Когато един пациент е доста неотстъпчив, може да получи всевъзможни съпътстващи болести. Започваме със злоупотребите още на равнище персонален доктор “. Това съобщи пред телевизия Bulgaria ON AIR юристът по здравно право доктор Мария Петрова във връзка признатите промени в Наредбата за ТЕЛК.

Според нея има поредност от условия, които могат да компрометират правилността на взетите решения от комисиите, а такива обстановки са вероятни главно поради неналичието на електронно опазване на здравето. Тя добави, че при сегашната организация писмата, изпращани до пациентите, не са с противоположна квитанция и заради това не може да се подсигурява дали са получени.

Юристката разяснява и тематиката за достоверността на поставените диагнози и сходството сред действителното положение на пациента и маркираното в документите. Документът съгласно нея има двояка функционалност – да покаже положението на пациента пред ТЕЛК и да послужи като доклад за разноски пред Здравната каса.

„ Никой не упражнява надзор дали поставените диагнози са действителни, дали могат да бъдат подкрепени от здравна позиция и по този начин пациентът може да се яви с едни документи, които са годни да допринесат за по-висок развой ТЕЛК. Следва да преразгледаме и системата, тъй като ТЕЛК не се явява един доживотен механизъм за подкрепяне. Преосвидетелстването идва от това, че здравословното положение на човек не е константа “, акцентира адв. Петрова.

Според нея един доста стеснителен факт е, че лекарите в ТЕЛК са извънредно малко, а междинната им възраст е достолепна.

„ Натовареността им е голяма. Организацията куца на всяко едно равнище “, уточни юристката.

Своята позиция към измененията изрази и председателката на Пациентски организации „ Заедно с теб “ Пенка Георгиева.

„ Промените в наредбата за ТЕЛК са положителни и за момента удовлетворяващи. Наредбата се забави дълго, защото имаше леко неглижиране от страна на Министерството на здравеопазването. От доста хора, в това число и от пациентски организации, постъпиха сигнали, че преди към този момент настоящата разпоредба им стопират подпомагането “, разяснява Пенка Георгиева.

„ Добрите вести са две – даже да има закъснение, в случай че пациентът е подал в точния момент своите документи за преосвидетелстване, той ще продължи да получава своята сума и другите обществени придобивки, които има, до взимане на ново решение от комисията. Тъй като знаем, че има недостиг на лекари, е допустимо и затова да има закъснение. Важно е пациентите да знаят, че в случай че по-късно решението е с по-малък % и по-малка сума подкрепяне, пациентите няма да връщат разликата от сумата, защото не е по тяхна виновност “, акцентира Пенка Георгиева.

Тя добави, че има и още едно удобно събитие – това, че РЗИ ще уведомяват документално пациентите, ча би трябвало да си съберат документите.

Георгиева се спря а един значим съгласно нея аспект на освидетелстването от комисиите, а точно – че в този развой пациентите имат освен права, само че и отговорности. Според нея то може да стане и по документи, в случай че те са готови в точния момент и са предоставени в цялостния си размер. „ Така освидетелстването може да стане и без наличието на пациента, облекчава се и комисията “, сподели Пенка Георгиева.

В отговор на въпрос за злоупотребите в комисиите и за случаите, в които пациенти не са в толкоз тежко положение, само че получават по-висок %, тя разяснява:

„ Ако няма корупция в самата комисия, лекарите, които работят в ТЕЛК, са задоволително способени и могат да уловят такива недоразумения. И преди имаше случай с човек, който е с очно заболяване 90%, а пък беше засечен да си кара колата “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР