Администрацията отричав решението да са замесени корпоративни интереси Още по

...
Администрацията отричав решението да са замесени корпоративни интереси Още по
Коментари Харесай

Patagonia срещу Доналд Тръмп за околната среда

Администрацията отричав решението да са забъркани корпоративни ползи

Още по тематиката
В Бон стартира първата конференция за климата на Организация на обединените нации при президента Тръмп

Целта на събитието е да бъдат изяснени рамките, които ще създадат съглашението напълно оперативно
6 ное 2017
Продължаваме напред без Тръмп

Абдикацията на Съединени американски щати от климатичното съглашение отваря поле за увеличение на въздействието на Китай и доближаването му с Европа
9 юни 2017
Кошмарът на спазените обещания

Начинът, по който Тръмп сервира мигрантската възбрана, е симптоматична за президент, който първо написа пост в Twitter и след това мисли за детайлите
3 фев 2017
Винсънт Стенли: Трудно е да се развиваш, в случай че не си транспарантен

Дългогодишният вицепрезидент на отдел " Продажби " в Patagonia
14 юни 2014 Според компанията за екипировка за планински спортове дейностите на Тръмп са невиждани и противозаконни. Президентът открадна вашата земя. Това известие се появи миналатa седмица върху началната страница на Patagonia - производителя на екипировка за планински спортове. Причината марката да смъкна всички реклами от страницата си е решението на Доналд Тръмп да извади две естествени зони с обща повърхност над 2 млн. акра от листата със предпазени територии. Ходът е част от поредицата удари на новата администрация на Белия дом против околната среда - като излизането от Парижкото съглашение да вземем за пример - в интерес на добивната индустрия. Но компанията, позната с отношението си към етичното произвеждане, наподобява подготвена за борба, даже в съда.

Началото на дълга борба

Спорът за териториите в щата Юта се трансформира в следващия раздор в така и така мощно поляризираното американско общество. Още преди Доналд Тръмп да стартира триумфалната си обиколка по случай решението, са били заведени десетки правосъдни каузи - най-вече от природозащитни организации и представители на коренното население в Северна Америка. Сега в борбата се включва и още един състезател, който има ресурсите " да вдигне звук ".
" We’ve fought to protect these places since we were founded and now we’ll continue that fight in the courts. " —Rose Marcario, President and CEO, @patagonia
A post shared by Patagonia (@patagonia) on Dec 4, 2017 at 3:54pm PST

Patagonia възнамерява да оспори решението на администрацията, базирайки се на така наречен Antiquities Act, който дава на американските президенти правото да основават национални паметници (каквито са въпросните зони), само че не и да лишават този статус в по-късен стадий.

Провокативните акции не са непознати на компанията. През 2011 година в New York Times се появи реклама с логото на марката, гласяща " Don’t buy this jacket " (Не си купувай това яке), а още през 2007 година списание Fortune дефинира Patagonia като " най-страхотната компания ". Реномето си американският производител завоюва с постоянните си акции срещу свръхконсумацията, етичните практики в производството и обстоятелството, че подарява 1% от приходите си от продажби на начинания за запазване на околната среда.

" Сега не е времето да бездействаме и да не използваме ресурсите, които имаме разполагаем ", разяснява шефът на " Екологичен активизъм " в компанията Ханс Кол пред GQ. По-директен в изрече си беше създателят на компанията Ивон Шуинар пред CNN, който съобщи, че ще съди президента.

В името на добива и облагата

Редуцирането на територията на едната зона с 85%, а на другата - с 50%, може да се окаже разследване на лобизма на компанията Energy Fuels Resources Inc. Според документи, които Washington Post разгласява малко откакто Тръмп оповести решението си, стана ясно, че компанията е лобирала едната зона да бъде понижена, с цел да бъде улеснен достъпът на служащите до находища на уран, както и до оборудване за преправка наоколо. Има ясни доказателства за лобистката активност на Energy Fuels Resources.
Министърът на вътрешните работи Райън Зинк, както и републиканци от щата, отхвърлят изказванията на Washington Post. От картите на региона обаче се вижда, че преработката на ресурса се прави директно до границите на зоната, която Барак Обама разгласи за предпазена в края на мандата си. От документите се схваща, че представители на Energy Fuels Resources Inc. са се срещали със чиновници на министерството на вътрешните работи, както и че компанията е платила 30 хиляди $ за лобиране в интервала януари-септември 2017 година Сред документите участва и преписка сред изпълнителния шеф на компанията Марк Чалмърс и министерството, в която Чалмърс твърди, че зоната е богата на находища.

Все още не е ясно дали делата против решението на администрацията ще бъдат сполучливи, нито дали с присъединяване си Patagonia ще успее да помогне. Но можем да бъдем сигурни, че походът на Тръмп против околната среда към момента не е завършил. Фактът, че републиканците интензивно дискутират границите на други 25 предпазени зони, е задоволително индикативен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР