Администрацията на Столичната община вече знае за кои места могат

...
Администрацията на Столичната община вече знае за кои места могат
Коментари Харесай

София временно реши проблемите с високите сгради

Администрацията на Столичната община към този момент знае за кои места могат да се появят планове за високи здания, откакто със законодателни промени бяха избрани оптимални височини за града. С тях се ограничи една от опциите за прекормерно застрояване. Така се заобикаля опцията администрацията и вложители да не престават да водят разногласия за това какъв брой може да бъде разгърнатата повърхност на една нова постройка.

С признатите на 28 март от Народното събрание и влезнали в действие на 10 април промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община се откри решение на част от проблемите на града, поради които към този момент втора година локалната власт е сложена под сериозен напън от чести митинги на жители. Потърси се и метод за ограничение на строителството в зелени площи, като съгласно администрацията това е реалност. Граждански организации обаче са на мнение, че резултатът е изцяло противопоставен.

Измененията обаче са краткотрайни " закърпвания " и няма да решат продължително нито проблемите в законодателството за цялата страна, което се нуждае от съществено осъвременяване, нито тези в градоустройството на столицата, за което е нужна цялостна идея, каквато липсва.

На това мнение са архитектите Ангел Захариев от " Група град " и Бойчо Бойчев, член на управителния съвет на Съюза на архитектите в България, с които " Дневник " беседва. И двамата обаче мислят, че направените промени са верния метод за смяна.

Когато законите печелят време

Според архитектите общината е намерила краткосрочно решение на един от главните проблеми на града – проектът му от 2009 година не планува постройките към 100 метра на доста от местата, на които обаче се позволяват с помощта на опция в закона. Така съвсем нямаше гаранция, че директно до жилищни здания няма да се възвиси нова 100 или 200-метрова, за която никой не е подозирал.

Примерите са 99-метровата " Златен век " в " Лозенец ", 77-метровата " България билдинг " в " Борово " и планът на НИКМИ за 150 метра в " Стрелбище ", както и този за 220-метровата " Парадайс тауър ". Тези " благоприятни условия " на закона не са се харесвали на общината, откъдето получиха утвърждение, само че по думите на Силвия Христова, ръководител на общинската комисия по градустройство, " законът ги допускаше, а ние не можеше да спрем да работим ". Същевременно при основния проектант на столицата Здравко Здравков непрекъснато се внасят сходни планове за най-различни места из града.

Сега Народното събрание дефинира оптималните височини да са: 50 метра за центъра, 15 за южната част на София след Околовръстното шосе и 75 метра за другите елементи на града.

Намирането на логичност при определянето на тези височини обаче е мъчно, а съгласно Захариев и Бойчев тя се крие в популизма. Първоначално основният проектант на София предложи по-високи оптимални височини - 100 и 125 метра. По думите му и признатите и отхвърлените ограничавания препращат към условията за противопожарна сигурност.

Ангел Захариев означи, че ограниченията за противопожарна сигурност нямат нищо общо с градоустройството. Според него тематиката с височината на постройките е мощно преекспониран проблем, а записаните в този момент височини са прекомерно консервативни и не вземат решение казуса всъщност, който е в плътността на застрояване. Като образец, че " височината не е страшна " той показва хотел " Родина " (106 м), хотел " Маринела " (100 м), постройката на КНСБ (99 метра), парк хотел " Москва " (85 метра).

Улиците и тротоарите са в " трагично положение " и може и измежду най-лошите в Европа, не са облагородени плануваните паркове - Въртопо, Източен парк, а съществуващите не се ремонтират., споделя Захариев и показва, че някои от кварталите няма общински учебни заведения и детски градини. " И на този декор, единственото нещо, което е останало на хората е да гледат нещо през прозореца ", споделя още архитектът.

Максимумът от 50 метра ще има отрицателно въздействие върху центъра на столицата, счита Захариев. Така намирането на ясна логиката при определянето на височините става по-трудна. Според архитекта ползата на бизнеса, а и опциите на строителите се лимитира до височина от 100 метра, а положителните места за сходни здания не са доста в София.

В закона се даде опция постройките в радиус до 400 метра от метростанции да доближават 100 метра височина, в случай че не са в идеалния центъра столицата и регионите на " Лозенец ", " Младост ", " Изгрев ". В изявления Здравко Здравков показва, че това не значи безусловно, че до всяка метростанция ще се появи 100-метрова постройка, тъй като и в тези случаи важат условията за отстояния, помрачаване и предвижданията на устройствените проекти.

Проблемите занапред ще се вземат решение

По-сериозните тематики - установяване на зоните без ограничаване на височината и разработване на цялостна визия за развиването на града, бяха оставени за неразбираемото бъдеще, когато би трябвало да бъде променен Общият организационен проект на София. Според Ангел Захариев изменението може да отнеме години. Той показва и че няма гаранция, че в него ще бъдат въвлечени специалисти, а главното ще бъде направено от общинските съветници и администрацията, които очевидно са податливи на напън.

Според Захариев обаче занапред би трябвало да се създадат съществени законодателни промени, които да решат проблеми, засягащи София, а и страната. Сред тях са потреблението на актуалните технолохии при планирането, основаването на способи за ориентиране на вложения в града, опазване на историческия образ.
Бойчо Бойчев вижда проблем и в това, че администрацията мисли в границите на 4-годишни мандати и демонстрира цялостна беззащитност при вземането на концептуални решения. И съгласно двамата мисленето на " парче " е методът, по който се възнамерява в София от 20 години и това занапред би трябвало да се промени.

С новите текстове в закона администрацията евентуално ще може да " излезе на ярко " и да приключи досегашния метод да въздейства нелегално на градоустройството, като едни планове и прокарва други, споделя още проектант Бойчев.

Именно поради незабавната нужди от " закърпване на ситуацията " измененията не бяха разисквани с жители и организации, не се изясниха всички текстове и по този начин се изгуби опцията вероятно да се намерят по-добри решения.

Строители на зелено

Пример за неналичието на информация, недоумение и терзания измежду жителите са въведените промени за зелените площи в града. От една страна основният проектант счита, че с тях зелените площи са изцяло предпазени и няма да се трансформират в строителни площадки.
Редица цивилен организации, а и кметът на регион " Младост " Десислава Иванчева обаче имат подозрения. Те внесоха обособени претенции до президента Румен Радев да наложи несъгласие на измененията в закона, а някои, измежду които и Иванчева, желаеха само преразглеждане на един член от закона.

Опасенията им са, че формулировката на члена позволява общинският съвет да трансформира на предназначението на площите, планувани за зелени, само че не са. Според кмета на " Младост " и организацията " Екообщност ", които също изпратиха искане за несъгласие, това съвсем несъмнено ще улесни строителството в сходни парцели.

Същевременно общинските съветници ще могат още веднъж със свое решение да отрежда терени за зелени площи, даже да не са планувани за това в Общия организационен проект.С измененията бяха въведени ограничавания за строителството в зелените площи в жилищните комплекси. Така за бъдещи градежи ще важат отстоянията, планувани в характерните правила за кварталите, които са по-строги от останалата част на града, където се цели гъстота на застрояването. Така и бъдещите градежи в тях ще са по-малки.

Строителството в зелените площи в кварталите не може да се забрани изцяло, тъй като част от тях са били планувани за застрояване с приемането на устройствените проекти през 2009 година. Според Бойчо Бойчев единствената опция е общината да обезщети всички притежатели за постройките, които биха могли да построят в тях, за което е " ясно, че няма пари ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР