Администрацията на сепаратисткия регион Приднестровие съобщи за няколко атаки срещу

...
Администрацията на сепаратисткия регион Приднестровие съобщи за няколко атаки срещу
Коментари Харесай

Експлозии в сепаратистки район в Молдова. Кишинев се опасява от ескалация, а Киев обвини Русия в провокация

Администрацията на сепаратисткия район Приднестровие заяви за няколко офанзиви против военна, административна и информационна инфраструктура. Молдова счита, че офанзивите са опит за ескалация на напрежението, а Украйна ги дефинира като провокация и упрекна съветските специфични служби.

Приднестровието е район сред Молдова и Украйна, който публично е част от територията на Молдова. През 1990 година се самопровъзгласи Приднестровска молдовска република, която не е интернационално приета. В района има ситуирани съветски войски , които управляват оръжейно хранилища от преиода на Съветския съюз.

Преди дни командирът на съветския Централен боен окръг Рустам Минекаев сподели, че съветските сили в Украйна желаят да завладяват напълно южната част от страната и по този метод да основат сухопътен.

Администрацията на сепаратисткия район заяви за офанзиви в понеделник и вторник.

Твърди се, че първата е била ориентирана против постройката на вътрешното министерство в основния град Тираспол , която е ударена с гранатомет. По постройката са нанесени вреди, само че не се оповестява за жертви. Във вторник беше обявено за гърмежи при радиоантени и нахлуване над военно отделение. Радио Свободна Европа не можа да удостовери без значение информацията за офанзивите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дефинира новините за офанзиви в района като “причина за съществено безпокойствие ”. Руски държавни осведомителни организации цитираха неназован източник от администрацията на Приднестровието, който упрекна “трима инфилтрирани украинци ” за офанзивата против административна постройка в понеделник.

Украинското Министерство на защитата разгласява известие, в което назова офанзивата “една от многото провокации, проведени от Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия, която цели да провокира суматоха и антиукраински настроения ”. В изказването се показва също, че локалните управляващи са били предизвестени и са се подготвили за офанзивата.

В Молдова във вторник беше призован Съветът по сигурността поради офанзивите. След съвещанието президентът Мая Санду сподели, че нападенията са опит за ескалиране на напрежението. Тя упрекна за тях “провоенни фракции ” в администрацията на района.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР