Администрацията на САЩ възнамерява възможно най-скоро да обяви решението си

...
Администрацията на САЩ възнамерява възможно най-скоро да обяви решението си
Коментари Харесай

Тръмп все още не казва ще отмени ли ядреното споразумение с Иран

Администрацията на Съединени американски щати има намерение допустимо най-скоро да разгласи решението си за бъдещето на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД), отнасящ се до нуклеарните благоприятни условия на Иран.
" Ще разберете доста скоро ", съобщи американският президент Доналд Тръмп на въпрос от публицист по отношение на желанията на американското държавно управление по отношение на СВПД, съобщи БГНЕС.
Запитването беше част от конференцията, която Тръмп и израелският министър председател Бенямин Нетаняху дадоха след края на срещата си в границите на 72-рата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.
Същевременно висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини съобщи, че СВПД не принадлежи на Съединени американски щати и че съглашението работи.
" Много пъти съм казвала, че съглашението работи. Международната организация за атомна сила (МААЕ) също удостовери към този момент 7 пъти, че Иран следва отговорностите си”, съобщи пред медиите ръководителката на европейската дипломация. Коментирайки вероятното отдръпване на Съединени американски щати от договорката, Могерини акцентира, че тези съглашения не са подписани " с която и да е страна " и че " тази договорка принадлежи на интернационалната общественост ", сподели тя.
СВПД
Съвместният изчерпателен проект за деяние с Иран беше подписан на 14 юли, 2015 година във Виена от Иран и петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, плюс Германия. Целта на съглашението е да възпре Техеран от създаване на нуклеарни оръжия посредством налагане на лимитирани във времето рестрикции и практикуване на прецизно интернационално наблюдаване на нуклеарната стратегия.
По-конкретно Иран беше заставен да се откаже от високопроцентното обогатяване (20% и повече) – развой, който ще приближи страната до количеството обогатен уран, нужен за основаването на атомна бомба. В рамките на съглашението Иран може да обогатява уран на 3,5%, който се употребява за зареждане на реактори. Обогатяването на 20% също може да се употребява за цивилни цели, само че на процедура стъпката сред него и 90% обогатяване, належащо за основаването на оръжие, е дребна. В подмяна на рестриктивните мерки, Техеран съумя да си извоюва доста облекчение на някои от интернационалните стопански наказания.
През 2016 година, по време на предизборната си акция за президент, Доналд Тръмп разгласи СВПД за " най-ужасната договорка в историята " и даде обещание още със стъпването си в служба да я анулира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР