Администрацията на президента Реджеп Ердоган съвсем сериозно обсъжда опцията за

...
Администрацията на президента Реджеп Ердоган съвсем сериозно обсъжда опцията за
Коментари Харесай

Ердоган се оглежда за нови изтребители

Администрацията на президента Реджеп Ердоган напълно съществено разисква опцията за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon Анкара приема въпросните европейски самолети като втората най-хубава опция за бойни машини, с които да запълни времевата междина до придобиването на стелт изтребителите от пето потомство TF-X По време на последното си посещаване в Съединени американски щати в средата на май гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис даже се опита да лобира в американския Конгрес против продажбата на нови F-16 на Турция
Турция все по-активно дискутира различни варианти за незабавно възобновяване на авиопарка на своята бойна авиация в подтекста на войната в Украйна, все по-засилената дестабилизация в района и възходящата борба със прилежаща Гърция. Но защото през последните месеци (а може би даже години) властта в Анкара води акробатична дипломация на относителна равноотдалеченост от Русия и Съединени американски щати, доста евентуално е турската войска да би трябвало да се обърне към европейска оръжейна корпорация за придобиване на нов вид съвременни многоцелеви бойни самолети.

Според източници на изданието Middle East Eye администрацията на президента Реджеп Ердоган напълно съществено разисква опцията за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon, ако настояването за придобиване на финален модел бойни машини F-16 бъде отклонено от Съединени американски щати. Възможността за различна поръчка на европейски изтребители е стартирана и в коментар на турското издание Daily Sabah, което се счита за близо до властта в Анкара.
Реклама
Евентуалното закупуване на Typhoon-и е разисквано от командващия на турските военновъздушни сили (ВВС) ген. Хасан Кучукакюз по време на негова аудиенция във Англия преди към месец. Там той е посетил централата на английския контрагент в консорциума Eurofighter, както и се е срещнал с командира на кралската бойна авиация маршал сър Майк Уингстън. Гостът е посетил също по този начин базата на английските въздушни сили за неотложно деяние, които употребяват точно Typhoon-и.
" Втората най-хубава " алтернатива
Според високопоставения турски източник на Middle East Eye Анкара приема въпросните европейски самолети като втората най-хубава опция за бойни машини, с които да запълни времевата междина до придобиването на стелт-изтребителите от пето потомство TF-X, която страната счита да си създава сама. По принцип първият избор на турските военни е американски F-16 Block 70 (каквито е поръчала и България).

Този вид обаче може да се окаже сложен, даже неосъществим за реализиране, в подтекста на политиката на Ердоган през последните месеци и години. Най-пресните образци за политическия покер и двойната игра на турския президент е неочакваното блокиране на кандидатурите на Швеция и Финландия за участие в НАТО, както и подготовката за нова наказателна интервенция против кюрдските въоръжени формирования на територията на Сирия, които бяха главен съдружник на Вашингтон в борбата против " Ислямска страна ". Въпросните дейности мощно вбесяват американския президент, а блокираното разширение на Северноатлантическия алианс може да се окаже прекосяване на алена линия от страна на Ердоган.

Затова сега Съединени американски щати са сложили " на трупчета " турското искане за закупуване на 40 нови самолета F-16 Block 70 и още 80 пакета за рационализация на остарели изтребители от този вид до аналогичната трансформация F-16V. То беше изпратено през септември предходната година, само че срещна съпротивата на 50 американски законотворци, които изпратиха взаимно писмо, определящо Турция като " незадоволително ангажирана с НАТО " и " огромен извършител на човешките права ". Според щатски източници, осведомени с процедурата, американският Конгрес най-вероятно ще прегледа настояването след юни 2023 година, за когато са планувани идващите президентски избори в Турция. През април обаче е почнало известно разведряване по тематиката, откакто Държавният департамент на Съединени американски щати е подчертал върху турската оръжейна помощ за Украйна и е определил страната като " значим възпиращ фактор против злонамерено въздействие в района ".
Реклама Ходенето по тъгите на турската бойна авиация
Ако настояването за пазаруване на F-16 Block 70 въпреки всичко се провали, това ще е следващия американски пестник по отношение на Турция в областта на бойната авиация. През лятото на 2019 година Вашингтон изключи страната от многонационалната стратегия за произвеждане на стелт-изтребители F-35, откакто Ердоган ненадейно реши да закупи от Русия системи за противовъздушна защита С-400. От американската войска незабавно сигнализираха, че взаимното потребление на F-35 и С-400 може да докара до компрометиране на щатските технологии за илюзия на вражеските радари.

Ердоган обаче остана неотстъпчив за пазаруването на съветските зенитни комплекси и надлежно в последна сметка беше заставен да се лиши от придобиването на въпросните стелт изтребители. След като беше извадена от програмата F-35, Турция съобщи, че стартира работата по основаването на собствен личен военен аероплан от пето потомство, наименуван TF-X. Очакванията обаче са, че първите бройки от него ще бъдат признати на въоръжение не по-рано от 2029 година

Така че, в случай че не вземат незабавни ограничения, през идващите най-малко 7 години, турските Военновъздушни сили ще би трябвало да разчитат главно на американски F-16 от по-старо потомство, чиято поддръжка може и да не е лесна, в случай че връзките с Вашингтон се влошат в допълнение. Паралелно с това прилежаща Гърция, с която властта в Анкара от време на време има съществени външнополитически търкания и териториални разногласия за акваторията към островите в Егейско море, стартира да модернизира своята бойна авиация и даже последователно да иззема ролята на районен любимец на Съединени американски щати в областта на защитата. Първоначално Атина подписа договорка за рационализация на 84 свои F-16 до най-нови стандарт F-16V, след това подписа контракт с Франция за закупуване на 18 броя изтребители Dassault Rafale и към този момент е на път да заеме мястото на Турция в мултинационалния тръст за произвеждане на стелтове F-35.

По време на последното си посещаване в Съединени американски щати в средата на май гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис даже се опита да лобира в американския Конгрес против продажбата на нови F-16 на Турция, което накара Ердоган да изригне словесно и съвсем да заплаши Гърция с война. " Човек с име Кириакос Мицотакис към този момент не съществува за мен. Никога няма да се съглася да се срещна с него. Ще продължим да поддържаме връзка единствено с честни политици ", разгласи турският държавен глава след злополучното посещаване на американска земя.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Енергетика 3 Здравеопазване 1 Свят 2 Енергетика 3 Транспорт 1 Свят 2 Енергетика 3 Коментари и разбори Реклама
Евентуално преориентиране на Турция към бойни самолети Eurofighter обаче ще бъде добре пристигнало за Англия, която интензивно търси нови пазари след Brexit, а също по този начин се пробва да откри нови клиенти за въпросните изтребители от много време насам. Британският защитителен колос BAE Systems интензивно си сътрудничи с Турция и по плана за стелт изтребителите TF-X, които също по този начин ще се задвижват от реактивни мотори, създадени от Rolls-Royce.

За да подписа договорка за Eurofighter-и обаче, Лондон ще се нуждае и от единодушието на Германия, Италия и Испания, които също вземат участие в консорциума за производството на въпросните изтребители. " Турция е съдружник в НАТО и значим другар на Обединеното кралство. Англия постоянно води диалози с Турция по отношение на съдействието в региона на военните качества, тъкмо както организираме сходни диалози с други съдружници ", разясняват във връзка възможна договорка от английското министерство на защитата пред Middle East Eye. Що се отнася до поддръжката на другите страни в консорциума - Италия съвсем несъмнено ще е " за ". Не е ясно обаче каква ще е позицията на Германия, която има сложни връзки с Турция във военната сфера и към момента блокира износа на някои основни материали за нейната военна промишленост.
Свързани публикации Защо напрежението сред Гърция и Турция още веднъж пораства 17 юни 2022, 06:30 Турция вкарва таван от 25% за нарастването на наемите 15 юни 2022, 09:05 Какво значи за НАТО опозицията на Турция за Швеция и Финландия 31 май 2022, 10:42 Геополитическият рекет на Ердоган 27 май 2022, 11:30 Ердоган минира пътя на Швеция и Финландия към НАТО 19 май 2022, 09:59 Превръща ли се Турция в оазис за съветски активи 28 април 2022, 17:17 Бойният флот се готви за " по-опасно " Черно море 15 април 2022, 14:03 Конфликтът слага на тестване двойната игра на Ердоган 1 април 2022, 06:28 Ердоган се пробва да поддържа комплициран баланс в украинската рецесия 3 февруари 2022, 16:29 Валутните проблеми на Турция могат да се влошат 4 януари 2022, 11:35 Защо опитът на Ердоган с турската стопанска система не работи 31 декември 2021, 13:35 Съединени американски щати постановиха наказания на Турция поради съветската противоракетна система С-400 15 декември 2020, 16:44 Руско-турската прокси война* може да ескалира 20 февруари 2020, 11:56 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР