Администрацията на президента на Съединените щати е уведомила американски превозвачи,

...
Администрацията на президента на Съединените щати е уведомила американски превозвачи,
Коментари Харесай

САЩ позволиха на гражданската авиация да транспортира евакуирани от Афганистан

Администрацията на президента на Съединените щати е уведомила американски превозвачи, че на гражданската авиация може да бъде подредено да се включи в превозването на хора, които са били евакуирани от. Това заяви Ройтерс, като се базира на източници, поискали анонимност.

Гражданските самолети няма да кацат в Кабул, а ще взимат пасажери от военновъздушни бази в Близкия изток и Германия.

По-рано Съединени американски щати предизвестиха жителите си да заобикалят летището в Кабул поради евентуални закани за сигурността отвън портите на терминала. Само лицата, на които американски представител е декларирал да отидат до летището, би трябвало да пътуват до такава степен, обясниха управляващите във Вашингтон.

Правителството на Германия също предизвести, че мястото остава извънредно рисково поради големите тълпи, които се събират там.

Външното министерство на Швейцария разгласи в събота, че през последните няколко часа обстановката доста се е влошила.

Кореспондент на английската телевизия „ Скай нюз “ заяви от летището в Кабул, че хората, които са най-отпред в тълпата, биват безусловно смазани и разгласява фрагменти с минимум трима починали.

Войници на мястото признали пред журналиста, че това е най-ужасяващото нещо, което са виждали в кариерата си.
 Посланикът на Афганистан: Талибаните са срещу целия свят, обстановката е ужасна Посланикът на Афганистан: Талибаните са срещу целия свят, обстановката е ужасна
Ситуация е доста по-лоша от това, което си представяте. Ситуация е ужасна. Това съобщи в изявление за Нова телевизия посланикът на Афганис...

Причината за скупчванията е, че десетки хиляди локални поданици и задгранични жители се пробват да изоставен Афганистан през летището в столицата, тъй като се опасяват за живота си след връщането на талибаните на власт.

На брифинга си в събота американското министерство на защитата съобщи, че към този момент са евакуирани над 17 000 души, от които 2500 са американски жители.

В момента американски военни елементи управляват интернационалното летище и оказват помощ за евакуацията на свои и непознати жители, в това число афганистанци, които са работили за западните съдружници.

Не е ясно какво ще се случи след 31 август, когато е крайният период за евакуиране на американските бойци.

Очаква се по-късно през днешния ден Байдън да направи изказване за хода на евакуацията от Афганистан на американски жители и бежанци.

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР