Администрацията на Байдън започна новата година с шумен скандал около

...
Администрацията на Байдън започна новата година с шумен скандал около
Коментари Харесай

Пентагонът три дни беше конникът без глава: Скандал с ядреното куфарче на САЩ

Администрацията на Байдън стартира новата година с гръмък скандал към тайната хоспитализация на американския министър на защитата Лойд Остин. Това стана известно единствено три дни, откакто на 1 януари той беше откаран в Националния боен медицински център " Уолтър Рийд " и настанен в интензивното поделение.

На 22 декември 70-годишният Остин беше скрито приет в болница и претърпя интервенция под обща упойка за лекуване на рак на простатата. На 1 януари още веднъж е приет в болница, още веднъж скрито, за лекуване на зараза на пикочните пътища. Съобщава се, че по време на второто посещаване в болничното заведение той е останал в схващане.

„ Той е в болница от 1 януари, до момента в който Пентагонът криеше тази информация от обществеността, Белия дом и Конгреса през по-голямата част от предходната седмица, което провокира сериозна политическа реакция “, написа английският The Guardian.

Фактът, че Лойд Остин е в болница, беше обявен от Politico, съгласно който Пентагонът е запазил в загадка информацията за хоспитализацията на Остин от Белия дом.

„ Пентагонът не е уведомил висши чиновници от Съвета за национална сигурност на Белия дом за хоспитализацията на министъра на защитата Лойд Остин до четвъртък – цели три дни след идването му в медицинския център „ Уолтър Рийд “.

Новината пристигна като потрес за висши чиновници (включително съветника по националната сигурност Джейк Съливан), които не знаеха, че шефът на Пентагона страда от затруднения след здравна процедура “, цитира Politico неназовани чиновници от администрацията на Байдън.

Сред тези, които не знаеха за хоспитализацията на Остин, беше държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. „ Не знаех за здравословните му проблеми “, сподели Блинкен по време на взаимна конференция с катарския министър председател и външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в Катар.

Оказа се също, че номер две в Пентагона, заместничката на Остин Катлийн Хикс, също е била в незнание по отношение на хоспитализацията му. Дори откакто й споделиха на 2 януари, че би трябвало да поеме част от отговорностите на Остин по време на почивка в Пуерто Рико, тя продължи почивката си на карибските плажове.

С разгръщането на абсурда Джеф Зиентс, началникът на кабинета на Белия дом, изпрати записка до всички секретари, нареждайки ги да осведомят Белия дом, когато не могат да извършват отговорностите си.

„ Уведомете Службата по въпросите на кабинета и началника на кабинета на Белия дом при положение на прекачване на пълномощия или евентуално прекачване. Това уведомяване би трябвало да се случи, когато организациите чакат или се приготвят да делегират пълномощия, както и когато се извърши прехвърляне “, се показва в бележката. Зиентс също сподели, че би желал да получи такова уведомление в писмен тип.

Джон Кърби, представител на Белия дом, сподели, че „ първата и най-важна грижа на президента Байдън е здравето на министъра на защитата “ и че президентът към момента има „ цялостна религия и доверие “ в господин Остин и ще го пази до края. неговия президентски мандат.

Кърби въпреки всичко изрази угриженост за случилото се.

„ Това не е добре “, сподели той пред кореспонденти на брифинг.

„ Със сигурност не е добре, тъй че желаеме да сме сигурни, че няма да се случи още веднъж. “

Републиканците не бяха удовлетворени.

„ Това, че не е уведомил Конгреса за неспособността си да извършва отговорностите си, е очевидно нарушаване на закона “, сподели сенатор Роджър Уикър от Мисисипи, почитан републиканец в комисията по въоръжените сили на Сената.

„ Остава неразбираемо кой е избрал да пренебрегне федералния закон, само че би трябвало да има отговорност. Вътрешният обзор, подреден от същия шеф на щаба, който изигра роля в тази рецесия, е извънредно несъответстващ.

„ Меморандумът на Белия дом до кабинета отразява възприятието на смут, че висшият чиновник на защитата на нацията може да бъде в интензивното поделение толкоз дълго, без президентът или други висши чиновници на националната сигурност да знаят за това ".

" Дори на заместник-секретаря на господин Остин, който трябваше да работи по рецесията в негово неявяване, в началото не беше казано, че той е в болница. Докато господин Байдън се счита за естествен, хора, близки до Белия дом, оповестяват за надълбоко отчаяние и неразбиране измежду някои членове на екипа на президента. "



Ръководителят на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майк Роджърс прикани Конгреса да окаже напън върху Остин, като сподели, че той „ губи религия в способността на Остин да управлява Пентагона в толкоз сложен миг “, добавяйки, че би желал да чуе от министъра на защитата аргументите за неналичието на бистрота в дейностите му.

Роджърс стартира публично следствие на случая с тайната хоспитализация на шефа на Пентагона.

В писмо до Лойд Остин Роджърс написа: „ Всичко от настоящите интервенции за битка с тероризма до нуклеарното командване и надзор зависи от ясното схващане на способността на държавния секретар да взема решения. "

" Министерството на защитата е постоянна институция и е предопределена да действа при нахлуване от нашите врагове, само че не е предопределено за министър на защитата, който крие неспособността си ", написа още в писмото.

В писмо до заместник-председателя на Остин Катлийн Хикс Роджърс написа: „ Жизненоважно е президентът, висшите чиновници на администрацията, управлението на отдела и Конгреса да бъдат изцяло и вярно осведомени за способността на министъра на защитата да извършва предоставената му работа и отговорност в нацията. дарба да се пази.

Учудващо е, че главнокомандващият не е бил наясно с местоположението или оперативната подготвеност на министъра на защитата.

Основната причина за абсурда е, че най-вероятно „ веригата на командване и ръководство в нуклеарната сфера беше нарушена. Стандартната процедура включва заменяне на министъра на защитата в тази верига, в случай че той стане недосегаем за къс интервал от време “, написа Fox News.

Освен това не е известно къде е било нуклеарното куфарче по време на неработоспособността на Остин и дали е нарушена процедурата за боравене с него.

Ядреният куфар на президента на Съединени американски щати (ядрен футбол) е специфичен куфар, съдържащ принадлежности и информация, които дават на президента на Съединени американски щати опцията да подрежда потреблението на нуклеарни оръжия.

Куфарът действа като мобилна точка в стратегическата отбранителна система на Съединени американски щати и е предопределен за потребление в обстановки, когато президентът е надалеч от закрепен команден пункт - Ситуационната зала на Белия дом или Президентският център за незабавни интервенции.

Президентът на Съединените щати е висш главнокомандващ на въоръжените сили на Съединени американски щати. И точно той взема решението за потребление на нуклеарно оръжие. Преди да подреди потреблението на нуклеарни оръжия, президентът би трябвало да се съветва със своите цивилни и военни съветници, най-вече с министъра на защитата, съветника по националната сигурност и ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете.

Ако президентът е в Белия дом, действен брифинг се организира в по този начин наречения действен център. Ако той пътува, ще се организира телефонна конференция по предпазена линия. Трябва да взе участие и командирът на Стратегическото командване на Съединени американски щати, който дава отговор за нуклеарните сили.

На 22 декември 2023 година и от 1 януари до 3 януари 2024 година процедурата за нуклеарното куфарче на Съединени американски щати не можа да бъде стартирана, защото министърът на защитата Остин беше неработоспособен, а неговият заместител Катлийн Хикс се печеше на плажовете на Пуерто Рико.

Колумнистът на Fox News Ребека Грант написа в публикацията си 3 неща, които Китай и Русия са научили от тайната хоспитализация на министър Остин:

„ Можете да се обзаложите, че Путин и Си са събрали значима информация от последните провали на администрацията на Байдън в региона на националната сигурност... Гафът на Лойд Остин коства скъпо на Съединени американски щати.

Първо, Си и Путин ще се чудят дали нуклеарната верига на командване и надзор е нарушена. Стандартната процедура включва заменяне на министъра на защитата в тази верига, в случай че той стане недосегаем за къс интервал от време.

Второ... президентът, министърът на защитата и военните командири се местят постоянно. Ако би трябвало да изстрелят нуклеарно оръжие, привикват незабавна среща.

Те могат да вършат това от всяко място, заради което имат военни помощници със свръхсекретни мобилни телефони и друго съоръжение. От всяко място, друго от задната част на кола за спешна помощ или интензивно поделение, в случай че основен водач изпитва мощна болежка.

Дори и нуклеарното командване и надзор да останат непокътнати по време на тайната хоспитализация на Остин, Си и Путин видяха, че вземането на решения за националната сигурност на Съединени американски щати може да спре. "

Какъвто и да е изходът от абсурда с укриването на некомпетентността на един от основните участници в решението на Съединени американски щати да нанесат нуклеарен удар, освен Русия и Китай, само че и целият свят разбра, че Америка не е толкоз неуязвима, защото нейната нуклеарна триада беше просто ненужен „ книжен тигър “.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР