Администрацията на Байдън преговаря с Виетнам за споразумение за най-голямата

...
Администрацията на Байдън преговаря с Виетнам за споразумение за най-голямата
Коментари Харесай

САЩ и Виетнам преговарят за мащабна доставка на оръжия

Администрацията на Байдън договаря с Виетнам за съглашение за най-голямата доставка на оръжия в историята сред някогашните съперници от Студената война. Това заяви организация Ройтерс.

Сделката, която би трябвало да стане факт най-късно през идната година може да заздрави партньорство сред Вашингтон и Ханой. Част от пакетът е цялостен флот самолети F-16.

Сделката към момента е в начален стадий, като детайлите към момента не са конкретизирани . Това беше основна тематика на виетнамско-американската. публични договаряния в Ханой, Ню Йорк и Вашингтон през последния месец.

Вашингтон обмисля да структурира специфични финансови условия за скъпото съоръжение, което би могло да помогне на Ханой да се отдалечи от обичайното си разчитане на по-евтини, създадени в Русия оръжия.

Голяма оръжейна договорка сред Съединени американски щати и Виетнам може да ядоса Китай, тък като Виетнам и Китай имат териториални разногласия в Южнокитайксо море. по-големия комшия на Виетнам. Администрацията на Байдън твърди, че се пробва да балансира геополитическата конкуренция с Китай, в това число в Тихия океан, и отговорно да ръководи връзките сред двете суперсили.

По-рано този месец Виетнам увеличи Вашингтон до най-високия дипломатически статут на Ханой, дружно с Китай и Русия, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети страната. Дипломатическата маневра бележи внезапен поврат съвсем половин век след края на войната във Виетнам.

Виетнам харчи към 2 милиарда $ годишно за оръжие. Вашингтон се надява, че може да пренасочи част от този бюджет в дълготраен проект към оръжия, създадени от Съединените щати или техните съдружници.
 Съединени американски щати се пробват да подобрят връзките с Виетнам, рискуват да разгневят Китай
Съединени американски щати се пробват да подобрят връзките с Виетнам, рискуват да разгневят Китай

Пекин предизвести Съединени американски щати да не се насочват към " трета страна ", когато се ангажират с други страни в Азия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР