Администрацията на Байдън планира да изпрати на Украйна усъвършенствано електронно

...
Администрацията на Байдън планира да изпрати на Украйна усъвършенствано електронно
Коментари Харесай

САЩ планират да пратят на Украйна умни бомби

Администрацията на Байдън възнамерява да изпрати на Украйна усъвършенствано електронно съоръжение, което трансформира неуправляемите авиационни бомби в " умни бомби ", способни да поразяват съветски военни позиции с висока степен на акуратност, написа Washington Post, цитирайки висши американски чиновници, осведомени с тези проекти.

Комплектите включват устройства за световно позициониране и могат да бъдат прикрепени към разнообразни оръжия, трансформирайки ги в това, което Пентагонът назовава " Joint Direct Attack Ammunition " или JDAM. Американските военни са употребявали тази технология за въздушни бомби с тегло до 900 кг., оповестява.

Все още не е ясно дали президентът Байдън или някой от неговите висши съветници по националната сигурност са одобрили препоръчаното прекачване на JDAM в Украйна, отбелязва изданието.

Събеседниците на вестника, поискали анонимност, не са прецизирали дали украинските сили ще употребяват комплектите за авиационно или наземно оръжие. Все още не е ясно за кои системи от арсенала на въоръжените сили на Украйна ще бъдат употребявани тези комплекти.

Украинските военновъздушни сили разчитат в огромна степен на остарели МиГ-ове от руската ера и Пентагонът се стреми да ги модернизира, вместо да доставя по-нови самолети западно произвеждане, които биха претендирали всеобхватно образование за водачи и комплицирана поддръжка.

Съединените щати към този момент са дали на Украйна съвременни оръжия, в това число високоскоростни ракети с въздушно изстрелване HARM, с цел да усилят способността на Украйна да нанася въздушни удари. Но това оръжие се насочва по друг метод от JDAM с неговото GPS ориентиране. HARM търси лъчение, изпускано от противников елементи и щабове.

От юни Украйна употребява високоточни системи HIMARS, което докара до обилни загуби измежду съветския боен личен състав и спиране на доставките.

Във вторник високопоставени американски чиновници потвърдиха пред Washington Post, че Пентагонът също се готви да даде на Украйна системата за противовъздушна защита " Пейтриът ", най-модерната система за противовъздушна защита на Съединени американски щати. Байдън към момента не е одобрил този ход, само че може да го направи скоро, споделиха чиновници.

Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Белия дом, сподели в понеделник, че администрацията е съсредоточена върху това да затрудни Русия да завоюва преимущество във войната и предвижда, че Съединените щати скоро ще разгласят нови доставки на оръжие.

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, сподели, че в случай че Вашингтон даде на Киев системи Patriot, те ще станат законни военни цели.

Запитан дали е склонен с това на ежедневния си брифинг за пресата в сряда, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели: " Определено ", преди да каже, че чака повече информация, преди да разяснява повече.

Украйна желае увеличение на огневата мощност земя-въздух доста преди пълномащабното навлизане на Москва тази година.

Докато съветските танкове прекосяваха през границата през февруари, сегашни и някогашни американски чиновници и специалисти по защитата споделиха на NBC News, че редица опасения - в това число, че оръжията могат да предизвикат Русия или да попаднат в съветски ръце - са попречили на Съединени американски щати и техните съдружници да удовлетворят украинските претенции.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР