Администраторът на Байдън се очаква да обяви нов пакет за помощ за оръжия за Тайван

...
Вашингтон CNN — Очаква се САЩ да обявят оръжеен пакет
Коментари Харесай

Вашингтон CNN —

Очаква се САЩ да обявят оръжеен пакет за Тайван, оценен на повече от 300 милиона долара, казаха двама американски служители пред CNN, ход, който вероятно ще разгневи Пекин в момент, когато САЩ се опитват да възстановят отношенията си с Китай.

Пакетът, за който първо беше съобщено от Ройтерс, може да бъде обявен веднага в петък, каза един служител, въпреки че времето може да се промени.

Този пакет бележи първия път, когато САЩ прехвърлят оборудване на Тайван в рамките на това, което е известно като Presidential Drawdown Authority, което позволява на САЩ да изтеглят оръжия и други запаси директно от инвентара на Министерството на отбраната. Точно както много от доставките на оръжие за Украйна, този процес ускорява трансфера на инвентара.

Не е ясно какво въоръжение или оборудване ще има в пакета за изтегляне или дали САЩ изрично ще уточнят съдържанието му, както често се случва с пакета за Украйна.

В предишни случаи САЩ позволиха на Тайван да купува оръжия от САЩ, процес, който отнема повече време, вместо да доставя оборудването директно от американските запаси.

Последната покупка на Тайван миналия месец включва 332,2 милиона долара 30-милиметрови боеприпаси и свързано оборудване, както и 108 милиона долара логистична поддръжка.

Икономическото и културно представителство на Тайван отказа коментар.

В началото на май министърът на отбраната на острова Чиу Куо-Ченг каза, че Тайван преговаря със САЩ за бърз оръжеен пакет на стойност 500 милиона долара. Пакетът, каза той тогава, ще компенсира закъсненията в доставката на други оръжия, някои от които са били отклонени за задоволяване на спешните нужди на Украйна.

Седмица по-късно министърът на отбраната Лойд Остин каза на американските законодатели, че „значителен“ пакет за сигурност ще дойде „скоро“ за Тайван, част от 1 милиард долара, които Конгресът е разрешил за изтегляне на средства за Тайпе.

Но пакетът беше забавен, отчасти поради счетоводна грешка, която принуди служители на администрацията да преизчислят стойността на оборудването, предоставено на Тайван.

„Това е първият път, когато направихме тайвански PDA“, каза висш служител на администрацията по-рано този месец, „и отне малко повече време, отколкото обикновено очакваме.“

В същото време администрацията на Байдън преследва дипломатически напредък с Пекин, опитвайки се да отвори отново замразените линии за комуникация и да поднови диалога.

През юни държавният секретар Антъни Блинкен стана първият висш дипломат на САЩ, посетил Пекин от пет години насам. Блинкен, който отмени предишно посещение в Пекин, след като китайски шпионски балон премина през континенталните Съединени щати, каза, че двете страни са постигнали напредък към подобряване и стабилизиране на отношенията между две суперсили. Посещението му беше лакмусов тест за това дали правителствата, които все повече се противопоставят относно действията на Тайван и Китай в Индо-Тихия океан, могат да предотвратят по-нататъшното влошаване на отношенията.

В знак на напредък министърът на финансите Джанет Йелън посети Пекин в началото на юли.

Тази история е актуална и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР