Административният съд във Враца касира изборите за кмет на врачанското

...
Административният съд във Враца касира изборите за кмет на врачанското
Коментари Харесай

Касираха изборите за кмет в село Лиляче

Административният съд във Враца касира изборите за кмет на врачанското село Лиляче. В хода на осъществената инспекция и след обстоен разбор на всички доказателства по делото, в това число и на показанията на разпитаните по делото очевидци, съдът е открил нарушавания на изборния развой по три пункта, съобщи пред публицисти представителят на съда Мирослав Любомиров, съобщи Българска национална телевизия.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 1142
По думите му погрешно е избран броят на недействителните гласове, има нарушаване при попълване на протокола на Секционна изборна комисия №100 и нарушаване при окомплектоването на изборните бумаги и материали.

Любомиров изясни, че на извършеното на 23 ноември намерено правосъдно съвещание по делото, съдът е отворил запечатан чувал с надпис „ Избори за общински съветници и кметове, втори тур, на 5 ноември “, където не е бил открит печата на комисията. Не е открит и пакет с надпис „ недействителни гласове “, а в открития пакет с надпис „ действителни хартиени бюлетини “ в наличието на всички са преброени 124 бюлетини, колкото е и броят им в изборната кутия в тази секция.

Равен избор на балотажа в Лиляче: Имало ли е операция на изборите?

" Тези нарушавания са в цялостно несъгласие с методическите инструкции на ЦИК ", изясни Любомиров. По думите му при единствената противоречива бюлетина за претендент №70 съдът смята, че вотът не следва да бъде обявяван за нереален, защото може да бъде избран еднопосочно.

" С всичките тези нарушавания по три пункта съдът е формирал финален извод, че крайният резултат от извършените избори за кмет на кметство в с. Лиляче е друг от оповестения с решението на Общинска изборна комисия, заради което то би трябвало да бъде анулирано, а изборът да бъде разгласен за нереален ", съобщи Любомиров, допълвайки, че решението на съда може да бъде оспорено в седемдневен период пред Върховния административен съд.

Делото бе заведено след две тъжби – на Красимир Богданов, представляващ локалната коалиция Вътрешна македонска революционна организация и Красимир Петров, претендент за кмет на селото от същата коалиция.

От видеонаблюдението при преброяването на бюлетините на 5 ноември се видя намесата на външни хора, скандал, нови преброявания и оповестяването на три от бюлетините за недействителни.

Точно три гласа се оказа разликата сред оповестения за победител на втори тур Росен Петков от Политическа партия ГЕРБ и останалия втори – Красимир Петков от МК Вътрешна македонска революционна организация.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР