Административният съд във Видин даде ход на делото, образувано по

...
Административният съд във Видин даде ход на делото, образувано по
Коментари Харесай

Административният съд във Видин решава за квотите в Общинския съвет

Административният съд във Видин даде ход на делото, формирано по тъжби от Политическите партии ГЕРБ и " ИТН ". Представители на двете политически сили апелират решението на Общинската изборна комисия за разпределението на мандатите в Общинския съвет във Видин и желаят тяхното преизчисляване. 
На съвещанието участваха единствено трима от призованите 33-ма общински съветници като страна по делото. Милен Милчев от " ИТН " изиска да бъде назначена експертиза, която да даде умозаключение вярно ли е изчислено разпределението на мандатите в Общинския съвет по метода " Хеър-Ниймайер " и дали вярно са разпределени квотите по партии. Председателят на Общинската изборна комисия във Видин Даниел Боянов изясни, че настояването е безпричинно, тъй като мандатите не се дефинират от ОИК, а от компанията " Информационно обслужване ", която има контракт за тази активност с Централната изборна комисия, като софтуерът за пресмятане е сертифициран от Министерството на електронното ръководство и е годен за цялата страна. ОИК-Видин ще даде на съда автентично извлечение от " Информационно обслужване ", от което е видно коя партия какви бройки общински съветници получава. Общинският консултант от Политическа партия ГЕРБ Александра Рачева насочи искане към съда Община Видин да даде протоколите и бюлетините от 7 секционни изборни комисии. Според жалбата от ГЕРБ видеонаблюдението на броенето в тези секции показвало, че недействителни бюлетини за " Българска социалистическа партия за България " са били оповестени за действителни от комисиите. Това ощетявало резултата на ГЕРБ във Видин, поради което упорстват за повторното им броене. Адвокатът на общинския консултант от Българска социалистическа партия Величко Кирилов - Кирил Груев, уточни, че според практиката на Върховния административен съд не е възможно единствено въз основа на видеонаблюдение да се желае наново броене. 
Съдията-докладчик по делото Росица Славчева разгласи настояването на ГЕРБ за наново ръчно броене на бюлетините за безпричинно, тъй като протоколите от посочените секции са подписани от членовете на СИК без възражения. По отношение на настояването за преизчисление на квотите в Общинския съвет, арбитър Славчева назначи осъществяването на експертиза. Вещото лице Румен Кънчев ще направи наново изчисление по метода " Хеър-Ниймайер " на база предоставените от " Информационно обслужване " данни. Съдът ще се произнесе по жалбата в понеделник, 20 ноември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР