Административният съд в София попиля Дирекция Национален строителен контрол за

...
Административният съд в София попиля Дирекция Национален строителен контрол за
Коментари Харесай

Съдът попиля ДНСК за спрения строеж на небостъргача "Златен век"

Административният съд в София попиля Дирекция " Национален строителен надзор " за спрения градеж на небостъргача " Златен век " в столицата. Съдът анулира решението на ДНСК за прекъсване на строителните действия, въоръжен с дълъг лист от правни причини за незаконосъобразността му. От решението на съда излиза наяве, че поправката в Закона за устройство на територията, прочула се като " поправката Артекс ", е свършила работа и вложителите - семейство Мирянови, имат годно позволение за градеж най-малко до ноември 2022 година Не е ясно дали ДНСК ще апелира решението. 

Както " Сега " писа, абсурдът към небостъргача  " Златен век " в кв. " Лозенец " потегли от подозрения за изтекло строително позволение на обекта. Разрешението за градеж бе с последна дата ноември 2017 година, само че след това се оказа, че призната в това време през февруари 2017 година корекция в Закон за устройство на територията е довела до удължение на периода с 5 година Според новите текстове разрешенията за градежи второкласен, какъвто е и небостъргачът, към този момент ще важат 10 вместо 5 години от началото на строителството. Законовите промени и инспекциите към градежа съответстват по време с интервала, в който редица политици са напазарували евтини жилища в обекти на " Артекс ". 

В разгара на " Апартаментгейт " всички институции поставиха старания да се дистанцират от тематиката за законовите промени в Закон за устройство на територията и подозренията за лобизъм. Така нито ДНСК, нито основният проектант на София посмяха да признаят, че законовите ремонти в действителност облагодетелстват компанията. От общината заеха безвредната позиция, че разрешението е изтекло, макар че основният проектант на два пъти е одобрявал промени в капиталовия план и след крайната му дата. ДНСК пък въобще не се произнесе за валидността на разрешението. Вместо това строителният надзор спря краткотрайно градежа за обособени отклонения в хода на строителните действия и йезуитски отсъди, че строителството ще може да продължи едвам откакто основният проектант даде категорично мнение за съществуване на годно позволение.

ДНСК е органът, който следва да се произнесе дали градежът е противозаконен, и е неприемливо тази преценка да се трансферира на основния проектант, който е издал самото позволение за градеж. Подобно изговаряне от страна на основния проектант би представлявало пояснение на закона и няма да има никакво правно обвързващо деяние, акцентира съдът. Според правосъдния състав обаче законът е задоволително явен и от него следва, че валидността на разрешението за градеж на небостъргача е автоматизирано удължена със законовите ремонти от 2017 г. Новата редакция на закона с удължената годност на разрешителните следва да се приложи както за тази постройка, по този начин и за всички останали заварени градежи от съответните категории, при които срокът не е изминал, безапелационен е съдът. Така валидността на разрешението на " Артекс " била най-малко до 19 ноември 2022 г. Нещо повече - поради дейности на основния проектант съдът смята, че срокът може да се измести за още по-късно - до 2028 година Тук съдът се базира на съществуваща правосъдна процедура, съгласно която всяко утвърдено изменение в капиталовите планове на процедура възобновява периода за разрешението за градеж. Здравко Здравков е позволил промени в капиталовия план на небостъргача на два пъти през 2018 година и по тази причина можело да се твърди, че разрешението е годно до 2028 година

 

РЕАКЦИИ

Решението на съда даде мотив на предприемчив комитет " Лозенец ", който е срещу градежа, да изиска още веднъж оставката на шефа на ДНСК Иван Несторов. Според комитета ДНСК не е положила никакви старания да се отбрани със мощни правни причини в съда и с цел да се случи това, следва да се наеме добра адвокатска адвокатска фирма. Според комитета решението на съда несъмнено потвърждава, че има корекция " Артекс ". " Едно е ясно, без тази корекция няма по какъв начин да приказваме за позволение за градеж, годно до 2028 година, и съдът умишлено или не капитализира " Апартаментгейт ". Недоумение буди и позоваването от страна на съда на мнение на зам.-министър на Министерство на регионалното развитие, което няма правна тежест ", акцентират от комитета. На собствен ред " Артекс " приветства решението на съда и още веднъж разгласи, че търпи огромни загуби - 1.8 млн. лева досега по изказвания на компанията, от замразяването на градежа. От компанията твърдят актуалните и бъдещите клиенти, че не престават работата по плана. 

 

ПРИНЦИПИ

ДНСК е нарушила най-малко два съществени правилото при издаването на административни актове - правилото за правота и правилото за пропорционалност, акцентира още съдът. Заповедта за краткотрайно прекъсване на градежа е издадена, без строителният надзор да си е направил труда да ревизира в това време подхванатите ограничения за премахване на нередностите. Така все още на издаване на заповедта визираните в нея нарушавания са били отстранени и не е задоволително строителният надзор да се оправдава, че това е станало, преди компанията да е получила експлицитни инструкции кое и по какъв начин да поправи. Така противозаконен съгласно ДНСК ров в прилежащ парцел се е оказал фиктивен при инспекцията на движимостите лица, а позволени отклонения в процеса на строителство са били краткотрайни, от софтуерен темперамент, без да засягат структурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР