Административният съд в София даде ход на делото срещу отказа

...
Административният съд в София даде ход на делото срещу отказа
Коментари Харесай

Административният съд отложи делото за референдума в Младост

Административният съд в София даде ход на делото против отхвърли на Столичния общински съвет през април да допусне провеждането на референдум поради презастрояването в регион " Младост ". Минути по-късно обаче съвещанието беше отсрочено по искане на инициативния комитет " За зелен Младост ". От там настояха да се изготви съдебно-техническа експертиза, която да покаже точния брой на подписите в поддръжка на локалното допитване.


На съвещанието на административния съд през днешния ден, районният кмет на " Младост " Десислава Иванчева изиска данните на ГРАО да бъдат оповестени за оскъдни.
Десислава Иванчева, кмет на регион " Младост ": " На 12.12.2016 година сме внесли въпросните описи, а въпросното изследване и регулиране на тези данни е станало чак февруари. Те действително нямат методиката февруари месец да създадат това регулиране на въпросните имена и данни, които сме внесли декември месец. "
В доказателство на думите на Иванчева идват другите числа, които дават от Централната изборна комисия и Министерството на районното развиване и благоустройство. Според комисията живеещите в Младост " са 87829, а съгласно районното министерство 94176, което е разлика от 6347 души. Според управата на " Младост " разминаването идва от използването на разпоредбите за осъществяване на Национален референдум, за какъвто не става въпрос в " Младост. Там допитването е локално и изискванията за свикването му са разнообразни.
Биляна Петрова, зам.-кмет в регион " Младост ": " Те са я свършили на 50%, тъй като не са създали инспекция по чл.28, ал.2, където е трябвало да изследват непрекъснат и сегашен адрес плюс 6 месеца уседналост, с цел да получат ето това число. "
Според представителите на Столичния общински съвет обаче по-важното в това дело е дали дефинираните от инициативния комитет въпроси са законосъобразни.
Георги Георгиев, процесуален представител на Столичния общински съвет: " Категоричното ни мнение е, че въпросите заложени по този метод дефинирани въпросите са незаконосъобразни, което значи, че някой просто е подвел жителите и не си е приключил работата, консултирайки се с адвокати, когато поставял въпросите. " Кристиана Тодорова, член на Инициативен комитет " За зелен " Младост ": " Според нас въпросите никога не са незаконосъобразни. "
Следващото съвещание на административния съд е планувано за 8 декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР