Административният съд в Пловдив отмени заповедта за отстраняване от длъжност

...
Административният съд в Пловдив отмени заповедта за отстраняване от длъжност
Коментари Харесай

Отмениха уволнението на МВР шеф в Пловдив

Административният съд в Пловдив анулира заповедта за премахване от служба на някогашния шеф на полицията Сълко Литов, оповестява " Марица ". 

На 25 август Литов подаде заявление за овакантяване. Той и брачната половинка му получили подарък - пътешестване до Швеция във връзка нейната 50-годишнина. На Литов обаче му било казано, че ще замине единствено в случай че подаде завлението си за овакантяване. Така и направил. Три дни по-късно отлетял.  

В същия ден обаче, посредством пълномощие лице, входирал заявление за отдръпването на настояването за преустановяване на трудовите му правни отношения. По закон, Литов има 7-дневен период да се откаже, който в тази ситуация е бил спазен. Въпреки това, със заповед на министъра от 1 септември. Сълко Литов бил отхвърлен от поста заместник-директор на пловдивската полиция. 

Той нападна заповедта в Административен съд, като магистратите я анулират. В жалбата си Литов подчертава, че заповедта е издадена във време, в което употребява законоустановен отпуск и при оказан психически напън за преустановяване на правното отношение.

Съдът намира, че няма експлицитна законова възбрана заявката за отдръпване на подадено заявление за овакантяване да бъде подадено от трето лице, както в е в тази ситуация с Литов. В последна сметка заповедта за отстраняването му е анулирана. С решението си административните магистрати осъждат Министерство на вътрешните работи да заплатят на Литов 750 лева. 

 Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен период

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР