Административният съд в Кюстендил е отменил санкция в размер на

...
Административният съд в Кюстендил е отменил санкция в размер на
Коментари Харесай

Съдът отмени глобата на ТЕЦ Бобов дол, наложена от РИОСВ

Административният съд в Кюстендил е отменил глоба в размер на 17 000 лева, наложена на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник, съобщи " Камертон ". Глобата е за това, че през 2017 година горивната апаратура е експлоатирана без пречиствателно оборудване (СОИ1) повече от 120 часа. В наказателното разпореждане на екоинспекцията е посочено, че нарушаването е по член 125, ал.1,т.1 от Закона за запазване на околната среда и съставлява несъблюдение на задължението по изискване 9.2.9 от Комлексното позволение на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

Съдът обаче е решил, че нарушаване на посоченото изискване няма, защото то слага ограничаване на часовете работа без пречиствателна апаратура, само че единствено при повреда, т.е при „ неочаквана софтуерна щета на машини, уреди и елементи, съпроводена със прекъсване или съществено нарушение на софтуерния развой, гърмежи, пораждане на пожари, наднормено замърсяване на околната среда, опустошения, жертви или опасност за живота и здравето на популацията “. В случая не ставало въпрос за повреда, а за планов ремонт, по тази причина санкцията е незаконосъобразна, излиза наяве от правосъдното решение.

В него се отбелязва, че превишаването или не на нормите на възможни излъчвания (НДЕ) няма връзка с изискването от Комплексното позволение (КР), поради което е наложена санкцията. Смисълът на изискването е да се позволи употреба на инсталацията и без СОИ при повреда на последното до 120 часа годишно, без значение дали има превишаване на НДЕ или не, счита тричленният правосъден състав с ръководител арбитър Иван Демиревски. Според съда замърсяването на въздуха се отнася към изискване 9.2.7 от КР. Последното задължава, при повреда или прекъсване на СОИ, операторът да спре употребата на инсталацията, в случай че в период от 24 часа не реализира съблюдаване на НДЕ или да продължи работа, само че при потребление на нискоемисионни горива, осигуряващи спазването на НДЕ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР