Административният съд София област отмени решението на Комисията за защита

...
Административният съд София област отмени решението на Комисията за защита
Коментари Харесай

Съдът отмени забраната за сделката на Еврохолд и ЧЕЗ

Административният съд София област анулира решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което забрани на " Еврохолд България " през октомври 2019 година да купи енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България. В решението си, взето в сряда – 22 юли, съдът насочва извънредно остра рецензия към антимонополния регулатор, поради груби нарушавания на процедурата.

Така делото се връща във тип на кореспонденция на Комисията за защита на конкуренцията за ново изговаряне според наложителни инструкции, дадени в претекстовете на правосъдното решение. Регулаторът е наказан да заплати правосъдни разходи от 10 050 лева, което е под претендираните 23 хиляди лева. Решението на съда обаче може да се апелира пред Върховния административен съд.

Сделката на " Еврохолд " и ЧЕЗ бе неразрешена от Комисия за защита на конкуренцията, както това бе сторено при първия опит за продажба на 67 на 100 от електроразпределителната мрежа в Западна България и още шест сдружения на ЧЕЗ на сдружението " Инерком " на Гинка Върбакова. За " Еврохолд " спънка пред придобивката се оказа терзанието на антимонополната комисия, че придобиването на енергиен бизнес от страна на застрахователния холдинг може да наруши пазара с несъществуващи обезпечения. Комисия за защита на конкуренцията не се се впечатли и от обещанията на " Еврохолд " да не предлага застраховки за присъединяване на борсата за ток, които съгласно комисията може да доведат до корист с монопол.

Това обаче бе оспорено от " Еврохолд " и от самата ЧЕЗ и в решението си Административният съд София област в детайли преглежда какво е направила Комисията в границите на задълбоченото изследване на проблема, какви доказателства е събрала и до какви заключения е стигнала.

Констатирано е, че Комисия за защита на конкуренцията не е направила “задълбочено проучване”, а е симулирала такова и е забранила абсолютно договорката. Според съда комисията е позволила и основни процесуални нарушавания . Решението и за възбраната е издадено едвам четиринадесет дни след постановяване на решението за осъществяване на задълбочено изследване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР