Административният съд-София-град е отказал да разпореди на ДАНС да предостави

...
Административният съд-София-град е отказал да разпореди на ДАНС да предостави
Коментари Харесай

И съдът скри списъка с имена на магистрати и политици с имоти в чужбина

Административният съд-София-град е отказал да разпореди на ДАНС да даде листата с имена на политици и магистрати с парцели в чужбина. Това излиза наяве от известие на организацията " Антикорупционен фонд " (АКФ), която бе завела дело по Закона за достъп до социална информация, откакто при започване на годината контраразузнаването не даде данни за въпросните хора. Но с решението на съда въпросът действително завършва, написа Медиапул.бг.

За този лист се приказва от дълго време, само че имената на хората с парцели в чужбина в никакъв случай не са обявявани. Той е формиран по времето на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров още през 2019 година Тогава службите имат данни, че 38 души на високи длъжности не са заявили имуществото си зад граница по съответния ред. Според Цацаров обаче това е единствено оперативна информация, въз основата на която не може да се образува следствие. Затова почнали спомагателни инспекции.

С това опрощение прокуратурата мълчеше по тематиката до лятото на предходната година. Тогава вътрешният министър Бойко Рашков стартира да загатва листата и да пита какво се случва. Той даже съобщи, че в листата с магистрати имало почитан прокурор с букви И.Г., който имал парцел в чужбина, а дамата, с която живеел – пари на влог, които правели усещане. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева разяснява, че дейностите на Рашков били " образец за хибридна агитация посредством разпространяване на " подправени вести ".

Малко по-късно прокуратурата пусна известие, от което стана ясно, че хората от листата са тествани и е било открито, че са заявили имуществото си и не са открити нарушавания. В него бяха упоменати единствено длъжностите им – 17 съдии, 5 прокурори, петима следователи, както и по двама депутати, зам.-министри и ръководители на общински препоръки, един кмет и четирима зам.-кметове. Те бяха проверявани и от Национална агенция за приходите, още веднъж без да се намерят нарушавания. Имената им останаха загадка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР