Административният съд София-град (АССГ) потвърди глобата от 55 000 лева

...
Административният съд София-град (АССГ) потвърди глобата от 55 000 лева
Коментари Харесай

55 000 лв. глоба за НАП заради запорираните сметки на жена за чужд дълг

Административният съд София-град (АССГ) удостовери санкцията от 55 000 лв. за Националната организация за приходите (НАП), която преди две години запорира сметки на жена поради непознат дълг. Тя беше наложена от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), откакто стана ясно, че нито имената, нито рождената дата на потърпевшата жена съответстват с тези на длъжницата, съобщи news.lex.bg.
Случаят, за който „ Лекс “ описа, е от януари 2018 година Тогава Национална агенция за приходите е получила от Германия искане за събиране на отговорности на българка, шеф на компания „ Dogus Food “, като в него попадали единствено две имена – И. Г. и дата на раждане. След 3 дни чиновник на Национална агенция за приходите изискал в настояването да се разменят местата на двете имена – лично и фамилно и да станат Г. И.
После от Национална агенция за приходите създали информация в ЕСГРАОН и открили, че има единствено една жена с тези имена и дата на раждане – Г. Б. И. След това настояването било изпратено към дирекция „ Събиране “ на Национална агенция за приходите за наложително събиране от страна на обществен реализатор на 169 000 лв. от неплатени налози в Германия. Последвали запори на банкови сметки на дамата, която се свързала с обществения реализатор и обяснила, че в никакъв случай не е била в Германия, с цел да дължи налози там.
Едва тогава била направена спомагателна инспекция и били изискани още данни от Германия, с цел да се откри, че търсената длъжница има друго моминско име, друга дата на раждане и адрес в България. От там написали още, че недоумяват за какво Национална агенция за приходите им е дала напътствие да разменят местата на личното и фамилното име във формуляра.
Това обаче става повече от година по-късно, а глобата от КЗЛД е за нелегално събиране и приложимост на персонални данни. Комисията изброи, че в нарушаване на закона и на Общия правилник за отбрана на данните, организацията е обработила трите имена, ЕГН, непрекъснат и сегашен адрес, фамилно състояние, номер на персонална карта и номера на банкови сметки на дамата. Високата санкция беше наложена поради огромния размер персонални данни, траялото година и половина нарушаване и безспорните вреди за дамата, изразени в безпокойствие и терзание.
Национална агенция за приходите апелира санкцията пред съда и акцентира, че е нямало нарушавания на закона и на регламента, по случая е следвало да бъде сезирана прокуратурата за осъществено закононарушение, а КЗЛД трябвало да спре формираното произвеждане. Съдът приема възражението за безпричинно, като споделя, че самото подаване на сигнал, не е равнозначно на формирано дело.
„ Дори и хипотетично да се одобри, че по сигнал на шефа на Национална агенция за приходите последва формиране на досъдебно произвеждане, то отново не би било налице съображение за прекъсване на административното произвеждане “, написа арбитър Антоанета Аргирова и добавя, че и КЗЛД, и АССГ могат даже да одобряват за открити разнообразни обстоятелства, а към този момент при възможна влезнала в действие след това присъда в противоположен смисъл, несъответствието е преодолимо посредством обновяване на административното произвеждане.
„ В тази връзка, належащо е да се подчертава, че изводът на КЗЛД, че Национална агенция за приходите е позволила нарушаване още на стадий събиране на персонални данни, посредством осъществена информация в ЕСГРАОН, което след това е довело до тяхната непозволена приложимост и даване, по отношение на формираното изпълнително дело и изпращане на запорни известия до трети страни, се споделя от актуалната инстанция “, се споделя още в решението на АССГ.
След това съдът коментира, че не всеки път посочването на един или няколко характерни признаци във връзка с обещано физическо лице, може да докара до неговото законно идентифициране, а най-сигурно това става с ЕГН.
„ Посочването на лично и фамилно име на разположение, дата на раждане и адрес, въпреки като информация да има темперамент на персонални данни, изрично не е задоволителна, с цел да бъде същото индивидуализирано. В административноправната система на Република България има различен дълготраен и определящ симптом наред с името на лицето и това е ЕГН, въз основа на който наред с името обещано лице може да бъде индивидуализирано “, написа съдът. В решението се споделя още, че справката в регистрите, от която е изработен извод, че няма друго лице с такова име, като на дамата, чиито сметки за били запорирани, не значи, че не е осъществено нарушаване.
„ Дори и името да е неповторимо (а то в тази ситуация не е), единствено то не основава неповторима връзка с лице, което не е обществена персона “, добавя съдът.
В решението си АССГ декларира, че в тази ситуация изрично дамата, чието сметки са запорирани, не е тази, която търсят в Германия за неплатени налози и данните са обработени непозволено. „ Като админ на персонални данни Национална агенция за приходите е следвало да предприеме съответните дължими дейности, с цел да подсигурява, че обработва данните правомерно. Следва да потвърди, че правомерно се е снабдила с персоналните данни, с цел да ги обработва при практикуване на пълномощията си “, написа съдът.
Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано и пред Върховния административен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР