Административният съд на София-град изпраща преюдициално запитване до за безпрецедентен

...
Административният съд на София-град изпраща преюдициално запитване до за безпрецедентен
Коментари Харесай

АССГ пита Съда на ЕС за издаване на акт за раждане на дете в еднополово семейство

Административният съд на София-град изпраща преюдициално питане до за невиждан юридически проблем у нас – за издаване на акт за раждане на дете, родено в, в което единият родител е български жител и отвод на столичен регион да впише като родители две дами.
От съда оповестяват повече информация по отношение на проблема:
Във връзка с дело от голяма значителност за развиването на българското право и правото на Европейски Съюз, арбитър Десислава Корнезова от Административен съд София-град, в качеството си на съдия-докладчик е постановила правосъден акт- определение № 7424/02.10.2020г. по адм.дело № 3654/2020г., с който АССГ насочва преюдициално питане до Съда на Европейския съюз. Казусът за първи път слага за разглеждане въпроси, които до момента не са били предмет за разрешаване в правосъдната процедура. Важността на делото е незаобиколима и с оглед характерната му обществена проблематика.
Жалбоподателката В.М.А. е българска гражданка, която има подписан брак в Гибралтар, Англия, с К.Д.К., гражданка на Англия. Двете имат щерка – С.Д.К.А, родена през месец декември 2019 година в Барселона, Испания. В акта за раждане на детето, публикуван от испанските управляващи, В.М.А. и К.Д.К. са записани надлежно като “майка А ” и “майка ” на детето. Ответник е Столична община, регион „ Панчарево ”, която в тази ситуация е способена за удостоверяването на раждане на български жител, настъпило в чужбина, посредством издаването на български акт за раждане.
Първоинстанционното произвеждане пред АССГ е формирано по тъжба на В.М.А. срещу отхвърли на, регион „ Панчарево ” да издаде акт за раждане на детето С.Д.К.А. В писмо до В.М.А. Столична община, регион „ Панчарево ” указва на жалбоподателката да даде в 7-дневен период доказателства коя от двете дами е биологичната майка на детето. Жалбоподателката В.М.А обаче смята, че според настоящото законодателство на Република България не е длъжна да даде сходна информация. Отказът на Столична община, регион „ Панчарево ” да издаде акт за раждане е стимулиран точно с неналичието на данни за открит генезис на детето във връзка с неговата биологична майка. Според ответника е неприемливо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, защото еднополовите бракове в Република България към сегашния миг са неприемливи и сходно регистриране би противоречало на публичния ред.
В този смисъл, АССГ приема, че е належащо да се търси баланс сред другите законни ползи, наранени в тази ситуация: от една страна, конституционната и национална еднаквост на Република България, и, въпреки това, ползите на детето и в частност правото му на персонален живот и на свободно придвижване в качеството му на жител на Европейски Съюз. Съдът отбелязва, че отводът от издаване на български акт за раждане на детето би затруднило издаването на български документи за идентичност, което би рискувало да попречва пълноценното практикуване на правата му на европейски жител, и по-конкретно правото му на свободно напредване, доколкото, предвид на правните последствия от Брекзит, възможното английско поданство на детето, по линия на другия родител, посочен в испанския акт за раждане, не би му придало качеството на европейски жител. В тази връзка, АССГ желае също по този начин Съд на Европейския съюз да обясни дали правните последствия от Брекзит следва също по този начин да бъдат взети поради при преценката на висшия интерес на детето.
АССГ при проучване на правосъдната процедура на Съд на Европейския съюз не е открил постановено решение по идентични въпроси като тези в сегашното произвеждане, които да оказват помощ да се позволи повдигнатия спор. В частност, АССГ отбелязва, че известното дело Coman на Съда на Европейски Съюз, което касае признаването на подписан в друга страна членка брак сред лица от един и същи пол за задачите на даването на производно право на престояване на жител на трета страна, не дава отговор на обсъжданото от АССГ дело, който повдига друг юридически въпрос, а точно: признаването на две лица от еднакъв пол на качеството им на майки на дете, български жител, родено в друга страна членка на Европейски Съюз. Този въпрос е обвързван, за разлика от делото Coman, с метода на установяване на произхода на български жител. Поради тази причина съдът намира, че съществуват нужните условия за отправяне на преюдициално питане до Съд на Европейския съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР