Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова предложи чрез

...
Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова предложи чрез
Коментари Харесай

Ново дицсциплинарно производство срещу Невена Зартова поиска ръководителят на СГП от Висшия прокурорски съвет

Административният началник на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова предложи посредством и.ф. основен прокурор сезирането на Висшия прокурорски съвет за формиране на дисциплинарно произвеждане против някогашния административен началник на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова.

Искането се базира на отчет на отдел 06 „ Административен “, направление „ Инспекторат “, на Върховната прокуратура, за осъществена инспекция на дейностите на трима прокурори от СРП, както и на техния административен началник.

Проверяващият висш прокурор заключава, че тримата прокурори при СРП не следва да носят дисциплинарна отговорност, до момента в който същата следва да се понесе от към този момент някогашния началник на Софийска районна прокурора. В тази връзка с оглед компетенциите по Закона за правосъдната власт (ЗСВ) административният началник на СГП сезира Висшия прокурорски съвет.

Проверката обгръща пет съответни дейности на прокурор Зартова, свързани с формиране по устно предписание на 29.05.2023 година на прокурорска кореспонденция от СРП. За три от осъществените от Зартова дейности проверяващият прокурор заключава, че са съзнателно позволени, а точно нарушаване на служебните отговорности, дисциплинарно нарушаване, уронване престижа на правосъдната власт.

На първо място се открива, че Софийска районна прокуратура непозволено се е самосезирала по обява в електронно издание без в същата въобще да са налице данни за осъществено закононарушение, което съставлява нарушаване на член 307, алинея 3, т. 3 и т. 4 от Закон за съдебната власт.

На второ място инспекцията установи, че тогавашният административен началник на СРП сама е осигурявала очевидци по делото, което единствено по себе си не е нарушаване. Проблемното в тази ситуация е естеството на показанията им, с които Зартова е била наясно. Това сочи, че от самото начало тя е съзнавала, че мястото на водене на досъдебното произвеждане още от самото му формиране е непозволено. Касае се за досъдебно произвеждане, което е следвало да се изпрати на способената Софийска градска прокуратура и това съставлява дисциплинарно нарушаване също по член 307 от Закон за съдебната власт.

На трето място - в качеството си на административен началник Невена Зартова е провеждала телефонни диалози с тогавашния началник на ГДБОП-МВР, от който е изисквала задържането на лица. Проверката не открива с това си деяние Зартова да е осъществила състав на закононарушение, само че са налице данни за дисциплинарно нарушаване.

На четвърто място - откакто на 05.06.2023 година е разбрала, че досъдебното произвеждане, формирано и водено непозволено в СРП, към този момент е изтънчено от СГП, Зартова е подхванала дейности по попречване това да се случи, което сочи, че целеустремено досъдебното произвеждане не е изпращано от СРП в СГП. Същите дейности не съставляват закононарушение, само че могат да се преглеждат като уронване престижа на правосъдната власт, предвид на това, че като административен началник Невена Зартова съзнателно е позволила наблюдаващите прокурори да извършат нарушавания, които е следвало да предотврати. Това въпреки всичко се случва, само че на следващ стадий и е направено устно.

„ Цялостният разбор на доказателствата, при което се регистрират всички дейности на прокурор Зартова – от визитата директно преди самосезирането при тогавашния основен прокурор Иван Гешев, през обезпечаването на очевидци по делото, следене на осъществяването на процесуално-следствените дейности (претърсвания и изземвания), до основаването на организация за недопускане изпращане на делото на СГП, приказва за предумисъл на дейностите “, се показва във импортираното предложение до Висшия прокурорски съвет за формиране на дисциплинарно произвеждане по отношение на някогашния административен началник на СРП.

Настоящото предложение е второто искане за налагане на дисциплинарно наказване по отношение на прокурор Зартова. Първото предложение до Прокурорска гилдия бе импортирано на 06.10.2023 година, припомнят от прокуратурата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР