Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Добрич, окръжен прокурор Радослав

...
Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Добрич, окръжен прокурор Радослав
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура – Добрич отчита висок процент на приключване на преписките

Административният началник на Окръжна прокуратура – Добрич, областен прокурор Радослав Бухчев посрещна сътрудници и посетители за представянето на отчетния отчет на структурата за миналата 2022 година. Събитието беше почетено от господин Стефан Петров и господин Огнян Дамянов – членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, господин Димитър Лещаков – прокурор във Върховна касационна прокуратура, заместител - административния началник на Апелативна прокуратура гр.Варна господин Илия Николов, прокурори от правосъдния регион на Окръжна прокуратура - Добрич, ръководителя на Окръжен съд - Добрич госпожа Галатея Ханджиева, ръководителя на Административен съд - Добрич – госпожа Красимира Иванова, и.д. шеф на Търговско дружество „ Народно събрание “ – Добрич господин Юри Печански, шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи - Добрич господин Цветан Пировски и началника на отдел „ Разследване “.

Прокурор Бухчев показа главните акценти в работата на прокуратурите в област Добрич за миналата 2022 година, като стартира с броя на преписките, по които магистратите в района са работили – 3879. Този индикатор бележи растеж спрямо 2021 година, когато преписките са били 3639. Окръжният прокурор очерта устойчивата наклонността за доста висок % на привършване на преписки в края на отчетния интервал – 96,75%, и сложи акцент върху нуждата съотношението да се резервира и даже да се усъвършенства в интерес на завършените преписки.

През 2022 година са следени 4585 досъдебни производства. Налице е нарастване на броя на новообразуваните каузи, които са 2132 от всички. През годината прокурорите в региона са работили по 696 бързи производства.

В съда са импортирани 830 прокурорски акта, от които 263 са обвинителни актове, 493 са оферти за съглашения и 74 са оферти за освобождение от наказателна отговорност с налагане на административно наказване по чл.78а от Наказателен кодекс. През миналата година на съд са предадени 882 лица, 834 са наказаните с влезнала в действие присъда лица.

Налице е лек спад при документните закононарушения и закононарушенията срещу реда и публичното успокоение. От различен страна, се регистрира растеж в броя на общоопасните закононарушения и закононарушенията срещу активността на държавните органи и публичните организации. Увеличен е и броят на досъдебните производства за закононарушения срещу собствеността и закононарушения срещу личността. Налице е наклонност към понижаване броя на следените досъдебни производства, свързани с противозаконен трафик на хора. Броят на делата с предмет пране на пари, еврофондове, корупционни закононарушения, както и на тези, свързани с държането и разпространяването на наркотични субстанции, се резервира релативно идентичен.

През 2022 година в правосъдния регион са следени 47 досъдебни производства, свързани с тъй наречените корупционни закононарушения, общо 81 досъдебни производства, свързани с осъществени данъчни закононарушения. Делът на решените каузи от тези категории е резистентен.

Административните отдели в териториалните прокуратури са работили по 311 преписки. До способените ведомства и контролно-административни органи са изпратени 7 оферти за премахване на установени нарушавания и предприемане на съответните ограничения съгласно законовите им пълномощия. По надзора за правда през 2022 година са подадени 11 митинга по отношение на установена незаконност на разпореждания от наредби на общинските препоръки в област Добрич

Прокурор Бухчев заключи работата на Окръжна прокуратура – Добрич през 2022 година, минала под знака на относително спокойна криминогенна конюнктура. Увеличил се е размерът на работата, само че се е запазило качеството на издадените прокурорски актове. Натовареността на магистратите е определяна най-много от подадените и формирани преписки и каузи от ОД на Министерство на вътрешните работи в града и други проверяващи и държавни органи /НАП, АДФИ/. Натовареността на следователите по отношение на 2021 година също се е нараснала, само че към момента не е задоволителна и потенциалът на службата остава действително донякъде приложим.

Приоритетите в активност на структурата през 2023 година се дефинират от една страна от управлението на Прокуратурата на Р България, а от друга - от локалната криминогенна конюнктура. Продължава стремежът за ефикасна взаимна активност с органите на Министерство на вътрешните работи в тенденция противопоставяне и понижаване на битовата престъпност и похищенията против възрастни хора, откриване и следствие на незаконна активност с предмет наркотични субстанции, противопоставяне на закононарушенията по превоза. Подобряване активността по противопоставяне на закононарушенията, свързани с тежката престъпност, корупцията, изпирането на пари, злоупотреби с фондове и имущество на Европейски Съюз, данъчни и финансови закононарушения, противозаконен трафик на хора и опиати и такива, съставляващи важен публичен интерес.

В умозаключение окръжният прокурор изнесе резултати от анонимна анкета измежду жителите на Добрич, извършено през 2022 година, която сподели възстановяване обществения облик Окръжна прокуратура – Добрич. 84% от участвалите в анкетното изследване са изразили позитивно мнение по отношение на работата на структурата. В тази връзка прокурор Бухчев акцентира, че затвърждаването на престижа на прокуратурата е обвързвано с обезпечаването на правдивост за жителите. Той прикани своите сътрудници през 2023 година да работят за укрепването на възприятието, че те са предпазени от страната и закона. Стремежът към въздаването на правдивост следва да бъде управителното начало за всеки един магистрат, само че следва да е съобразено и с вярното използване на закона, а не да се обезпечава непременно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР