Административните съдилища в София и Хасково отхвърлиха жалбите на фирмата

...
Административните съдилища в София и Хасково отхвърлиха жалбите на фирмата
Коментари Харесай

Съдът отхвърля жалбите на контрольора на зарзавата от ГКПП Капитан Андреево

Административните съдилища в София и Хасково отхвърлиха жалбите на компанията, която се занимаваше с доходоносния контрола върху внасяните от Турция плодове и зеленчуци, научи Mediapool. На този извънредно рентабилен бизнес бе комплициран край преди две седмици с решение на Българската организация по сигурност на храните.

БАБХ изтегли контрола върху плодовете и зеленчуците в държавна лаборатория,с което на процедура секна апетитния частен бизнес на турската граница, основан по време на първото държавно управление на ГЕРБ.

През април т.г. министър председателят Кирил Петков посети граничния пункт " Капитан Андреево ", с цел да види по какъв начин се управлява вноса на храни от Турция. След това депутатът от " Продължаваме промяната " Росен Костурков, че някогашен народен представител е предложил рушвет от 6 млн. лв. на шефа на БАБХ, с цел да остави компанията, която упражнява фитосанитарния надзор.

После се разбра, че за 10 години на камера по какъв начин са проверявани камионите с храните. Собственикът на компанията " Евролаб 2011 " разгласи, че зад офанзивата против него стои министър председателят Кирил Петков, като задачата била да се изземе бизнесът му.

Фитосанитарен надзор е наложителен за всички камиони. Всеки камион се отваря и ревизира за развалена храна, само че същото по този начин има и здравен надзор за съществуване на пестициди. Всяка активност е платена, в това число напредване и оформяне на документите, за разтоварване, за лабораторните проби. " Един камион може да заплати стотици левове, а от време на време и повече.

Според депутати от ръководещото болшинство, става дума за годишни доходи от 200-300 млн. лв. ",

" Тази активност генерира по 5 хиляди лв. на час “, споделя депутатът Константин Бачийски („ Продължаваме промяната “). Според ръководителя на парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията Михал Камбарев ( " Продължаваме промяната " ) загубите за страната от монопола на частната компания са достигали 200 млн. лв. годишно.

В продължение на повече от 10 години приходите са отивали в частната лаборатория " Евролаб ", която е благосъстоятелност на компанията " Интерпред Еврологистик ". Фирмата получава право да прави фитосанитарен надзор със заповед на тогавашния аграрни министър Мирослав Найденов през 2012 година Големият удар на компанията е наемането на пространствата на БАБХ на граничния пункт за 10 години, което действително я трансформира в незаобиколим фактор.

В самото началото на тази година БАБХ подписва нов контракт за наем на пространствата на " Капитан Андреево " сякаш с нова компания - " Евролаб 2011 ". Собственикът на новата компания обаче е обвързван със остарялата - Васил Димитров е бил чиновник в " Интерпред Еврологистик ". Пред бТВ Димитров сподели, че се е отделил от другото сдружение, тъй като има контракти за посланичество с 400 турски компании.

разказа връзките на компанията със остарели лица от подземния свят и политиката. В поредицата от свързани компании излизат имената на търсения от Интерпол в предишното Христофорос Аманатидис-Таки и доближеният до някогашната формация ВИС Красимир Каменов-Къро, обвързваният с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, за който " Капитал " прави връзка с някогашни общински чиновници от ГЕРБ.

Неуспех на границата, крах и в съда

Пред столичния административен съд " Евролаб 2011 " твърди, че заповедта на БАБХ за смяна на режимите за инспекция на камионите по границата " жестоко нарушават нейните права и законни ползи ".

Съдът обаче отхвърля изказванията на компанията, че активността ѝ е била нелегално прекъсната. Аргументът е, че пренасочването на контролна към държавна лаборатория е в пълномощията на БАБХ. Става дума за вътрешноведомствен акт с учредителен темперамент, който не предстои на правосъден надзор. Агенцията по храните може сама да взема решение по какъв начин да прави фитосанитарния надзор, в това число да употребява държавни и частни лаборатории.

Жалбите на " Евролаб 2011 " не срещат схващане и от Хасковския административен съд. В свое предписание хасковският съд споделя, че страната в действителност не е забранила на компанията да работи. Единственото, което се е трансформирало е, че формалният фитосанитарен надзор на страната към този момент се организира по нов ред с нов ценоразпис и се употребява държавна, а не частна лаборатория.

" Няма данни и изказвания активността на оператора да е напълно възпрепятствана, като за неоснователни дейности са сочат само недопускането до товарно-разтоварителна активност ", се споделя в съденото предписание. Решенията на двете съдилища могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР