Адаптираните ваксини срещу Ковид-19 се очаква да бъдат одобрени тази

...
Адаптираните ваксини срещу Ковид-19 се очаква да бъдат одобрени тази
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Очаква се EMA да одобри тази есен адаптираните ковид ваксини

Адаптираните ваксини против Ковид-19 се чака да бъдат утвърдени тази есен, разгласи изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

Към момента са налични най-вече данни има за приспособени ваксини по отношение на подварианта ВА.1 на Омикрон, като в тази връзка упованията са в началото точно тези ваксини да получат позволение за приложимост, а след това и такива по отношение на подвариантите ВА.4 и ВА.5, уточни Кирилов.

В случай, че EMA положителни тези ваксини, България ще получи доставки още през септември, сподели още той.

Кирилов е безапелационен, че даже при нововъзникващите разновидности на ковид позволените за приложимост ваксини не престават да са високоефективни за попречване на хоспитализация, предотвратяване от тежко протичане на болестта и гибел.

Ранното използване на втора бустер доза от наличните все още ваксини в Европейски Съюз е извънредно значимо точно за най-рисковите групи, за попречване на тежко заболяване и опазване на потенциала на здравната система. Такъв метод би имал максимален резултат в страни като България, където вълната на подвариантите на Омикрон - BA.4 и BA.5 стартира и към момента не е достигнала своя връх, добави Кирилов.

Според него изпитванията на комбинирана ваксина против Covid-19 и грип са на доста ранен стадий и не се чака такава да бъде налична до края на 2022 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР