Хунтата на Нигер не отстъпва и регионална сила се готви да се намеси. Ето какво да очаквате

...
АБУДЖА, Нигерия (AP) — Регионалните посреднически усилия за обръщане на
Коментари Харесай

АБУДЖА, Нигерия (AP) — Регионалните посреднически усилия за обръщане на преврата в Нигер и възстановяване на демокрацията се сринаха веднага щом започнаха. Напрежението ескалира с наближаването на крайния срок в неделя за възможна военна намеса от други западноафрикански страни.

В петък началниците на отбраната на региона финализираха план за използване на сила срещу хунтата в Нигер — нуждаейки се от одобрението на техните политически лидери — ако Мохамед Базум не бъде възстановен като президент на Нигер. Делегация на блока, известен като ECOWAS, беше отишла в Нигер, но не успя да се срещне с лидера на преврата, генерал Абдурахман Чиани, който по-късно заяви, че всяка агресия срещу Нигер „ще види незабавен отговор и без предупреждение.“

< p>Това, което започна като сваляне на президента от най-близките му командири в президентската гвардия, получи подкрепата на някои други войници, включително командването на нигерската армия.

Ето какво да очаквате:

< p>НАМЕСА НА ECOWAS

Това ще бъде първият път от години, в който ECOWAS ще се опита да потуши със сила преврат в Западна Африка, където от 2020 г. насам бяха извършени няколко успешни преврата.

“ Събитията от последните два дни правят по-вероятно тази (военна) намеса наистина да се случи", каза Натаниел Пауъл, анализатор за Африка в геополитическата разузнавателна фирма Oxford Analytica. "И ако окажат съпротива на намеса на ECOWAS, това може да се обърне ще бъде наистина катастрофално.“

ECOWAS ще направи това като разделено семейство, с три други режима – Мали и Буркина Фасо, които граничат с Нигер, и Гвинея – избират да застанат на страната на хунтата.

В събота Сенатът на Нигерия посъветва президента на нацията, настоящият председател на ECOWAS, да проучи допълнително опции, различни от използването на сила, за възстановяване на демокрацията в Нигер, отбелязвайки „съществуващите сърдечни отношения между нигерийци и нигерийци“. Окончателните решения от ECOWAS обаче се вземат с консенсус между страните-членки.

Другите съседи на Нигер включват Чад, чийто лидер се опита да посредничи между превратаджиите и ECOWAS, и Алжир и Либия, които са не са членове на блока. Това оставя всяка военна намеса през земя до голяма степен ограничена до 1600-километровата (1000 мили) граница на Нигерия с Нигер.

Историята продължава

ВОЕННА СТРАТЕГИЯ

Не е ясно как би изглеждала стратегията за военна намеса в Нигер без излаз на море, но страната се радва на известно териториално предимство. Тъй като Базум се държи в столицата Ниамей, фокусът ще започне там.

С население от 25 милиона, Нигер е втората по големина страна в Западна Африка по отношение на земна маса, обхващаща над 1,26 милиона квадратни километра (486 000 квадратни мили) — сто пъти повече от Гамбия, където ECOWAS последно се намеси военна през 2017 г.

На предната линия на усилията за обръщане на преврата в Нигер е неговият дългогодишен съюзник Нигерия, която има най-голямата военна сила в Западна Африка от 223 000 души персонал - 22 пъти повече от 10 000 в Нигер, според отворените данни на Световната банка, и четири пъти повече от тази на Буркина Фасо, Мали, Гвинея и Нигер заедно.

В Нигер някои смятат, че военната намеса може да включва въздушни удари. Но тъй като Базум все още е задържан, той може да бъде както инструмент за договаряне, така и щит за хунтата.

Сили за намеса, идващи по суша от Нигерия, ще трябва да пресекат почти неокупирана зона, която приема над 200 000 бежанци, които са избягали от насилието в Северна Нигерия.

Международното летище на Нигер в Ниамей е само на 12 километра (7 мили) от президентския дворец, където е задържан Базум, което може да затрудни преследването му. Страната има две други международни летища, включително едно в Агадес, където американската армия управлява база за дронове.

ЗАГРИЖЕНОСТИ ЗА СВЕТА

Последното военно превземане на фона на възобновяване на преврати в Западна Африка е особено тревожна за Запада, който вижда Нигер като последния си оставащ стратегически партньор в борбата си срещу тероризма в Сахел. Нигер също има значение за световния пазар на различни фронтове, включително неговия 5% дял от глобалните доставки на уран.

Ннамди Обаси, старши съветник в Международната кризисна група, предупреди, че една военна намеса „може също прерасне в конфликт чрез пълномощник между сили извън Африка, между онези, които подкрепят възстановяването на демокрацията, и онези, които подкрепят хунтата, която зае силна антизападна позиция.“

От едната страна са дългогодишните стратегически съюзници на Нигер САЩ и Франция. От друга страна са Русия и нейният частен военен изпълнител Вагнер, които са приветствани като съюзници от военните режими на Мали и Буркина Фасо.

ПОСЛЕДИЦИТЕ В НИГЕР

Има опасения, че всяка битка в случай на военна намеса от страна на ECOWAS няма да бъде ограничена до столицата на Нигер.

„Страхувам се, че хунтата с радост би използвала собствените си хора като пушечно месо или живи щитове, а военните на ECOWAS не го правят имат добри резултати, когато става въпрос за избягване на съпътстващи щети“, каза Джеймс Барнет, изследовател, специализиращ в Западна Африка в института Хъдсън.

Дори най-добрият сценарий от такава намеса би оставил войските на ECOWAS разположени в страната като сили за борба с преврата за период, който може да бъде дълъг. Това не изглежда добре за демокрацията, както за страната, така и за региона, каза Пауъл от Oxford Analytica.

„Това ще накара Базум да изглежда така, сякаш е президент само заради чуждите армии, а това е ще унищожи неговата легитимност.“

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД НИГЕРИЯ

Нигерия, водеща намесата на ECOWAS в Нигер, може да се сблъска с предизвикателства на вътрешния фронт, където нейните военни се борят с пренапрегнат, превъзхождан и числено персонал , борейки се с въоръжени групировки, които са убили хиляди през последната година в северните и централните региони.

„Нигерийските военни имат вътрешни проблеми в Нигерия“, каза Бело Тангаза, жител на Тангаза в северен щат Сокото. „Те имат бандити, имат Боко Харам – но не успяха да се справят с тези проблеми и искат да скочат до Нигер.“

Военна намеса, водена от Нигерия, може да отклони вниманието от въоръжените групировки, които понякога влизат страната през порестата граница с Нигер. Четирима души бяха отвлечени от въоръжени мъже в сряда в квартал Тангаза и жителите се опасяват, че ситуацията няма да се подобри скоро, ако военните насочат вниманието си към Нигер.

___

Журналистът от AP Сам Mednick в Ниамей, Нигер, допринесе.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР