Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дървета в сърцето на

...
Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дървета в сърцето на
Коментари Харесай

Фандъкова: Абсолютно незаконно бяха изсечени дървета в Борисовата градина

Абсолютно нелегално, без разрешение, бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет (СОС). Нейното чуване е по отношение на противозаконната сеч до къпалнята „ Мария Луиза “.

То е по искане на ръководителят на СОС Георги Георгиев, който изиска и кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков, който е издал разрешението за унищожаване на дървета в парк „ Борисова градина “, както и целият съвет на шефовете на сдружението, притежател на парцела – Акционерно сдружение „ Парк Мария Луиза “ АД, да се явят на днешното съвещание, с цел да дадат пояснения за дейностите си по противозаконната сеч до къпалнята „ Мария Луиза “.

Фандъкова разяснява, че на 1 февруари сме осъмнали с десетки изсечени дървета на терена на къпалнята „ Мария Луиза “. Според нея това е „ брутално неуважение на разпоредбите и закононарушение против всички нас, които обичаме и желаеме да бъде непокътната Борисова градина “.

По думите ѝ предходната сряда притежателят на терена на къпалнята си е разрешил да прочисти част от парцела, без да се интересува от ред и правила. Затова и без съмнения разпоредих налагането на най-голямата допустима санкция по Закона за устройство и застрояване на Столична община в размер от 100 000 лева на притежателя на сдружението „ Парк Мария Луиза “, изясни Фандъкова.

Тя добави, че е получила сигнала за изсечени дървета на терена на къпалнята на 1 февруари сутринта от шефа на общинското дружество „ Паркове и градини “ Милена Васева. Нейните чиновници работят в съседство по разчистване на терена, който присъединихме дружно с господин Трайков (кмета на регион „ Средец “ Трайчо Трайков, бел. ред.) към парка, добави Фандъкова и уточни, че незабавно е разпоредила на шефа на дирекция „ Зелени системи “ да отидат на място и да създадат инспекция, като е бил извикан и екологът на регион „ Средец “, на чиято територията попада теренът.

До ранния следобяд те бяха съставили констативен протокол за заварените на място изсечени над 20 дървета в североизточната част на терена, сподели Фандъкова и изясни, че по-късно на база на картотеката на дървета е открит и точния брой на дърветата – 28.

Колегите от дирекция „ Зелена система “ откриха, че на 26 януари 2023 година регион „ Средец “ е издал позволение за отрязване на 11 дървета на частния терен, означи Фандъкова. Тя посочи, че става дума за в детайли разказани в експертната оценка към заповедта пет иглолистни дървета, за които екологът на региона е установил, че са изцяло изсъхнали и шест широколистни, израснали върху бетонови стълби и подпорни стени.

Проверката на дирекция „ Зелена система “ откри, че по издаденото позволение от региона не са премахвани дървета, а всички изсечени са без какъвто и да е позволителен документ, сподели още Фандъкова. На място те са дали напътствие на служащите да преустановят всякаква активност по изсичане, изясни тя.

Фандъкова заяви, че вечерта на 1 против 2 февруари Васева е отишла още веднъж на място поради подозрения, че сечта продължава, като на място през нощта е пристигнал и представител на регион „ Средец “. Заради подозрения, че нерегламентираната сеч може да продължи, изпратих екип на Общинска полиция да прави от време на време обходи към терена през нощта и това продължи и в идващите дни, изясни Фандъкова.

Сутринта на 2 февруари госпожа Васева ме осведоми, че на частния терен още веднъж има машини и започнахме втора инспекция в частта на терена към алея „ Яворов “, заяви кметът. В нея по мое предписание се включи и шефът на дирекция „ Общински строителен надзор “ господин Цветан Тодоров, сподели Фандъкова и изясни, че неговите екипи са установили както отрязани дървета и клони, по този начин и изкопни действия, коловози от тежка техника и действия по подравняване на терена, по думите ѝ, най-вероятно за да се покрият следите от отсечени дървета.

Затова подадохме сигнал до Столична дирекция на вътрешните работи и прокуратурата, които да подхващат ограничения в тяхната подготвеност, изясни Фандъкова. Тя уточни, че до края на деня е бил направен акта за административно нарушаване и писмото, с което са уведомили сдружението, че негов представител би трябвало да получи акта и налагане на глобата.

Без никакви съмнения натрапвам най-тежката по закон глоба, тъй като в този случай става дума за съзнателно тъпчене на разпоредбите и то в терен, който попада в охранителната зона на частта от Борисова градина, която от 1988 година е Резерват на градинско-парковото изкуство, съобщи още кметът.

Фандъкова сподели, че 100% неистина са спекулациите, че противозаконната сеч е поради издадената виза за планиране от основния проектант на София. Кметът изясни, че издадената предходната година виза за планиране на къпалнята „ Мария Луиза “ разрешава само правенето на план за главен ремонт и рационализация на къпалнята, с които не се засягат дървета и не позволява ново строителство. Визата съдържа четири наложителни спомагателни условия, без които проектирането не може да се одобри, добави Фандъкова и посочи – да се спазят условията на зоната – „ Зона на градски паркове и градини “, визата и капиталовият план да се съгласуват с Министерството на културата по реда на Закона за културното завещание, да се съгласува с Регионалната ревизия по околната среда и водите, както и с проектанта на Парк „ Борисова градина “.

Фандъкова съобщи, че като кмет няма да допусне строителство на хотел или нови здания на терена на къпалнята. Това мое решение се споделя изцяло и от основния проектант на София арх. Здравков, което ясно се вижда и от издадената виза, уточни тя.

Фандъкова направи две оферти. Първо – в случай че и когато притежателите решат да внесат план, откакто изпълнят изискванията и напътствията от Националния институт за недвижимо културно завещание. Този план да бъде показан в комисиите на Столичния общински съвет. Второто предложение е за сформиране на работна група от общински съветници, която да прегледа цялата договорка от 2003 година, с цел да могат хората да знаят какво се е случило тогава, както и опциите за деяние, изясни Йорданка Фандъкова.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР