Абсолютно неприемливо е политиката да разрешава исторически спорове или историците

...
Абсолютно неприемливо е политиката да разрешава исторически спорове или историците
Коментари Харесай

Проф. Драги Георгиев: Създават се исторически митове, с които след това се злоупотребява политически

Абсолютно недопустимо е политиката да позволява исторически разногласия или историците да позволяват политически разногласия. Самокритичността е главният детайл, който може да ни движи напред, а не концепцията, че притежаваме историческата истина за каквото и да било, а другата страна би трябвало да одобри тази истина. Това е пътят, който ни води до на никое място, сподели ръководителят на екипа на С. Македония в Съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси проф. Драги Георгиев, представен от скопското електронно издание “Локално “.

„ Винаги е имало политизиране на историята или историзиране на политиката на Балканите и това е един от огромните дефекти на нашите историографии и даже в учебниците по история някои хора и събития от предишното постоянно са митологизирани. От тях се вършат легенди, с които по-късно се злоупотребява политически. Нашата цел като Комисия е тъкмо това - да избегнем злоупотребата с историята за политически цели, тъй като това постоянно е било правено на Балканите. Нашата цел при правенето на инструкции за рационализиране на учебниците е да дадем рекомендации, които безусловно ще сведат до нула политизацията на избрани лица, митологизирането, които по-късно се употребяват за ежедневни политически цели, сподели Георгиев.

Той уточни, че последният път диалозите са забуксували към учебниците по история за 7 клас.

„ Дебатът е за Средновековието, т.е. представянето на страната на Цар Самуил в македонските учебници. Досега сме постигнали съглашение за взаимното честване на владетеля, само че вторият сегмент е в учебниците. " Не можем да приемем да представяме тази страна като единствен и директен правоприемник на Българското царство ", сподели Георгиев.

Македонската страна, както обявиха от Комисията, е направила оферти, основани на актуалните разбирания за историческото обучение, подкрепени от Съвета на Европа и ЮНЕСКО, които зачитат другите възгледи и тълкования от предишното и които се оказаха използвани при превъзмогване на разногласия, произлизащи от разнообразни тълкования на предишното. От българска страна тези оферти бяха отхвърлени като неприемливи и неприложими.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР