Абсолютно мнозинство ще има дясноцентристката партия Нова демокрация в следващия

...
Абсолютно мнозинство ще има дясноцентристката партия Нова демокрация в следващия
Коментари Харесай

Изборите в Гърция: Абсолютно мнозинство на "Нова демокрация" и 8 партии в парламента

Абсолютно болшинство ще има дясноцентристката партия " Нова народна власт " в идващия гръцки парламент, демонстрират междинните резултати след броене на гласовете в съвсем всички изборни секции след вчерашните в Гърция, съобщи специфичният делегат на Българска телеграфна агенция Петър Къдрев.

При преброени 99.6 % от гласовете Нова народна власт получава 40.55 %, което ще ѝ даде 158 места в 300-членния гръцки парламент. Това е допустимо заради приложената, която дава спомагателни места на първата мощ в изборите.

На второ място остава лявата СИРИЗА, която продължава да губи поддръжка и към този момент получава едвам 17.84 % или 47 депутатски места. Единствената регионална единица, в които тя излиза преди всичко, както и на предходните избори, е Родопи в Северна Гърция.

Трето е лявоцентристкото придвижване ПАСОК с 11.85 % и 32 места.

Гръцката комунистическа партия, която е подкрепена от 7.69 %, ще има 20 депутати.

Следват две партии от крайната десница с непосредствен резултат. Изненадващо " Спартанци ", подкрепена от някогашния управителен функционер на неразрешената " Златна зора " Илиас Касидиарис, който е в пандиза, получава 4.64 % и 13 депутати, а " Гръцко решение " на Кириакос Велопулос има поддръжката на 4.44 % и ще получи 12 депутатски места.

На седмо място е консервативната партия НИКИ ( " Победа " ) с поддръжка от 3.69 % и 10 депутати.

Последната партия, която влиза в гръцкия парламент, е лявата евроскептична партия " Плевси елефтериас " ( " Курс на свободата " ) с 3.17 % и 8 депутати.

 Изборите в Гърция - кой гласоподава за дребните партии Изборите в Гърция - кой гласоподава за дребните партии

Останалите партии, които остават под прага от 3 %, събират общо 6.07 %.

В телевизионно послание вечерта след изборната си победа водачът на " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис съобщи, че ще бъде министър председател на всички гърци.

" Гражданите ни дадоха мощен мандат да пристъпим по-бързо по пътя на огромните промени, от които има потребност родината ни ", сподели той.

Мицотакис благодари на гласоподавателите за доверието, което са дали своят вот на " Нова народна власт ". " Целите ни са високи и би трябвало да бъдат високи през един втори мандат, който може да преобрази Гърция с динамични темпове на развиване, които ще усилят заплатите и ще понижат неравенствата. С по-добро публично и гратис опазване на здравето. С една ефикасна и цифрова страна и една мощна татковина на първата линия на Европа ", съобщи водачът на " Нова народна власт ".

" Нова народна власт през днешния ден е най-силната дясноцентристка партия в Европа. Забележете, имаме тъкмо същия брой депутати, който имахме през 2019 година, единствено че разликата с главния ни конкурент е 24 процентни пункта, до момента в който тогава беше 8 ", добави водачът на " Нова народна власт ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР