Абсолютно манипулативно е твърдението, че ще изпращаме войски в Украйна,

...
Абсолютно манипулативно е твърдението, че ще изпращаме войски в Украйна,
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Няма да изпращаме оръжие и войски в Украйна

Абсолютно манипулативно е изказванието, че ще изпращаме войски в Украйна, сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред bTV. „ България ще изпрати инструктори в Германия и Полша, както е решено от Народното събрание “, добави министърът.  Войски в Украйна изрично няма да бъдат изпращани, съобщи той.

На 15 февруари Министерският съвет одобри решение за осъществяване на решение на Народното събрание на България за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна, с което се позволява присъединяване на военнослужещи от въоръжените сили на България в Мисията на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine – EUMAM) за периода на задачата.

Става въпрос за един щабен офицер за увеличаване на Звеното за обмисляне и осъществяване на военни задачи и интервенции на Европейски Съюз в Кралство Белгия; до пет военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Република Полша и/или Многонационалното командване за специфична подготовка във Федерална република Германия; до 50 военнослужещи за образование за потребление на предоставеното в границите на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на Европейски Съюз и/или в Република България.

От всички седем точки, които са включени в решението на Народното събрание за даване на въоръжение на Украйна, шест са изпълнени, посочи Стоянов. Точката, която не е изпълнена, е тази за възобновяване на запасите с муниции на страната, добави той.

В решението на Народното събрание е ясно записано – Министерски съвет да продължи да оказва нужната поддръжка, съгласно нуждите на Украйна и съгласно българските благоприятни условия, изясни Димитър Стоянов и добави, че все още страната ни не може да даде друго въоръжение на Украйна.

Друга точка от решението на Народното събрание гласи, че страната ни би трябвало да търси благоприятни условия за така наречен триъгълни покупко-продажби – в случай че България подписа контракт с друга страна да ни даде западно въоръжение, страната ни може да изпрати на Украйна от остарялото руско въоръжение у нас, изясни министърът.

„ При изискване, че ние не можем да покрием нашите благоприятни условия, няма по какъв начин да предоставяме въоръжение на украинската страна “, добави той. България има ясна позиция в това отношение, има конституционно написани отговорности за въоръжените ни сили и би трябвало да ги изпълняваме, съобщи Стоянов.

Март и април бяха главните месеци, в които се осъществиха сходни покупко-продажби, сподели Стоянов. „ След това съм отправял писма до най-силните ни съдружници във военно отношение и отговорите са, че нямат опция да ни бъдат предоставени заместващи платформи “, изясни министърът.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР