Абсолютно единодушно и с пълно мнозинство всички 11 членове на

...
Абсолютно единодушно и с пълно мнозинство всички 11 членове на
Коментари Харесай

Борислав Сарафов – Новият следовател №1

Абсолютно единомислещо и с цялостно болшинство всички 11 членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) избраха през вчерашния ден Борислав Сарафов за началник на Националната следствена работа (НСлС). Той е заместител на основния прокурор и бе единственият претендент да наследи досегашния началник Евгени Диков, който пък е член на Висш съдебен съвет. За да бъде изборът на Сарафов сполучлив, бяха нужни най-малко 8 гласа. Кандидатурата му бе издигната от основния прокурор Сотир Цацаров, някогашния началник на Национална следствена служба Евгени Диков, Пламен Цветанов, Пламен Найденов и Даниела Машева. Мандатът на шефа на Национална следствена служба е 5 години.

Вчера по време на чуването във Висш съдебен съвет Борислав Сарафов разгласи целите в работата си като началник на Национална следствена служба. Той счита, че е нужно да има разговор и екипност измежду следователите. Според Сарафов е извънредно значимо да има разискване и преформатиране на актуалната конструкция на следствието. Освен това би трябвало да се засилват окръжните следствени отдели, поради което той има намерение да натовари един от замесниците си с тази задача. Един от главните проблеми, които Сарафов счита да реши като началник на Национална следствена служба, е за натовареността на следователите. Той уточни, че през последните години статистиката е неуместна и демонстрира, че за цяла година трима следователи съумяват да изработят едно следствие, годно за съд. Зам.-главният прокурор счита, че повече огромни и тежки следствия би трябвало да се разпореждат на Национална следствена служба. Освен това, съгласно него, заместниците също би трябвало да поемат съответни производства, които да им бъдат възлагани персонално. Сред целите на новоизбрания началник на следствието е и специлизацията на чиновниците. По думите му, тя е извънредно значима за бързината на работата. Той даде образец с каузи, по които може да се наложи специалисти от разнообразни отдели да работят дружно. От изключително значение е положителното взаимоотношение с Министерство на вътрешните работи, ДАНС и наблюдаващия прокурор. “Прокурорските инструкции не подлежат на коментар, а на осъществяване ”, съобщи по време на чуването Сарафов и добави, че ще заложи и на добра съгласуваност с интернационалните сътрудници от Европол и Интерпол. Спомена и медийната политика като уточни, че медиите са коректив и инструмент за разговор с обществото. Награди и поощрения не би трябвало да има единствено при пенсиониране, само че и при добре свършена работа. Аналогично е и мнението му за наказванията на чиновниците, които не се отнасят отговорно и съществено към служебните си отговорности.

Борислав Сарафов има над 22 години общ юридически стаж, от който 21 години в органите на правосъдната власт като следовател и прокурор. Професионалната му биография е напълно обвързвана с правоохранителните органи. Той е работил в Главно ръководство на местата за отнемане от независимост, бил е следовател в Окръжна следствена работа – София, заместител областен прокурор на Сливница, прокурор в Софийската окръжна прокуратура и във Върховната административна прокуратура. От 2007 година до 2011 година е прокурор във Върховната касационна прокуратура в отдел “Противодействие на проведената престъпност ”. Награден е с почетна грамота за ефикасна работа от шефа на ФБР Робърт Милър. В интервала 2011-2013 година е началник на Апелативната профилирана прокуратура. Като следовател Сарафов е работил по разкриването на първата нарколаборатория у нас “Опицвет ” и по незаконната активност на един от емблематичните престъпни герои – Боян Петракиев – Барона. По време на работата си като прокурор през последните 10 години Сарафов е взел участие в тежки следствия за убийства, корупция и търговия с опиати, част от които са завършили с ефикасни неоправдателни присъди. Сред тях са следствията против групата на “Килърите ”, Златомир Иванов – “Баретата ”, Братя Галеви и други. Професионалното развиване на Сарафов се свързва и с сполучливите следствия за корупция по високите етажи на властта – делата против двама някогашни депутати от Движение за права и свободи Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Името му нашумя и с следствието на тежката железопътна злополука на гара Хитрино на 10 декември 2016 година, при която починаха 7 души. През 2012 г, той беше претендент за поста основен прокурор и се състезаваше със Сотир Цацаров. Новоизбраният тогава основен прокурор го изиска за собствен заместител, какъвто е Сарафов и до през днешния ден. В процедурата по желание за нов състав на Висш съдебен съвет Борислав Сарафов бе номиниран за член на кадровия орган от 31 прокурори. Той обаче отдръпна самичък кандидатурата си като уточни в претекстовете си, че решението му е подбудено от ползите на прокуратурата.

Не можем да подхождаме бездушно

“Hямa дa paзгpaждaм, щe нaдгpaждaм. Щe пoлзвaм oпитa нa cтapитe кaдpи и дpъзнoвeниeтo нa млaдитe ”, даде поръчка Борислав Сарафов при чуването си във Висш съдебен съвет. Той изиска да ангажира Национална следствена служба с повече ключoви, вaжни зa oбщecтвoтo дeлa. “Бaвнoтo пpaвocъдиe e лoшo пpaвocъдиe, ниe cмe мaгиcтpaти, нo и xopa, зaд дeлaтa ни cтoят cъдби, нe мoжeм дa пoдxoждaмe бeздyшнo и дa ги зaбaтaчвaмe. Aкo някoй cлeдoвoтeл нe изпълнявa cтpиктнo зaдължeниятa cи, диcциплинapнатa oтгoвopнocт нямa дa e изключeниe, a пpaктикa! ”, безапелационен е новият началник на следователите.

ЗА НЕГО

Той е извънреден експерт
С господин Сарафов се работи на доста високи обороти, тъй като той взема решения доста бързо. Изключително действен е в работата си и бързо съумява да основава екипи от прокурори и следователи. Той извънредно доста държи на това да се свърши качествено работата, която е по отношение на следствието. Личните ми усещания са, че е изключиелен експерт.
Румяна Арнаудова,
представител на основния прокурор

Доказал се е в работата
Той дава отговор напълно на профила за тази служба, който следователите са обрисували – да е човек от екипа на основния прокурор, тъй като е под неговата шапка, както и да е човек, който след приключване на мандата му като шеф на следствието ще остане в правосъдната система, а няма “да брои дните до пенсия ”. Сарафов е одобрен експерт и с кариерно развиване в правосъдната система, потвърдил се е в работата по едни от най-тежките и комплицирани каузи в страната и като сполучлив административен началник на разнообразни звена в прокуратурата.
Евгени Диков,
някогашен началник на Национална следствена служба
и сегашен член на Висш съдебен съвет

Вслушва се в сътрудниците си
Познавам Борислав Сарафов от 15 години. В работата си с изключение на съблюдаване на закона е виновен към всевъзможни други новаторски хрумвания с оглед оптимизация на работата и за реализиране на резултати. А те се мерят с успеваемостта на следствието и са отговор на упованията за едно заслужено правосъдие. Имам директни усещания от работата му в профилираните структури на прокуратурата през 2010-2011 година, където прояви изключителни административни качества за кадровото застраховане. Особено особено за него е, че постоянно обективно показва личната си позиция, вслушва се и взема поради всички мнения на своите сътрудници като постоянно показва поддръжка за кардиналната позиция.
Даниела Машева,
член на на ВСС
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР