Абсолютно е време за равносметка, защото всички трябва оценят какво

...
Абсолютно е време за равносметка, защото всички трябва оценят какво
Коментари Харесай

Проф. Аргирова с мрачна прогноза: Иде нова пандемия след 7-8 години

Абсолютно е време за равносметка, тъй като всички би трябвало оценят какво преживяхме тази година. Дадохме доста жертви къде от ковид, къде от нашата здравна система. Това съобщи проф. Радка Аргирова в утринния блок на Българска национална телевизия.

„ Искам да знам дали може да се направи нещо, че да се възвърне естественият живот на хората. Липсва една промоция на имунизациите. Трябваше да има една доста сериозна промоция на имунизациите “, счита тя.

„ Това е вирус, който има строго тъкмо ясна морфология. Вътре в варианта е допустимо да има няколко разновидности.

Антителата, които работят върху този вид, работят и върху истинския вирус. Най-вероятно ще има нови варианти.

Защото това е живота на всички RNK-вируси. Все още антителата, които се образуват съумяват да обезвреждат и тези варианти”, посочи тя.

„ В момента, в който се натрупа избран брой разновидности и разновидности, е допустимо да се появи нов вариант. За да го обясня - както имаме HIV. Антителата на HIV 1 не обезвреждат HIV 2. Засега няма нов вариант. Засега всичко е SARS-COV-2”, изясни тя.

„ Репродуктивното число е над 1, само че не мога да кажа тъкмо. Има повишение на лицата, които са новооткрити с инфекцията.

Но това е обяснимо, тъй като при затварянето се понижиха, само че откакто се отвори, стана разбъркване на популацията, което е възприемчиво, с това, което е прекарало вируса “, разяснява още тя.

По думите ѝ би трябвало да има баланс сред преболедували и имунизирани хора, с цел да се ограничи пандемията.

„ Аз мисля, че и двете взети дружно ще станат. Ако е автентичен процентът на хората, които са имунизирани. 75 000 е незабележим %. Но какъв е процентът на хората, които са преболедували не се знае, тъй като доста хора не са отишли да се изследват. Разболяват се доста нови хора от а-симптомните “, уточни тя.

Проф. Аргирова бе безапелационна, че няма такава ваксина, която да е противопоказна за бременност. Що се отнася до изказванията, че медикаментът на АстраЗенека не би трябвало да се слага на хора над 55 години, тя уточни, че предходната седмица е имало обява в Lancet, където се показва, че с имунизацията може да се ваксинират хора от 18 до 118 години.

„ Общопрактикуващите лекари трябваше да са подготвени и не трябва да им се сърдим, тъй като те в действителност знаят детайлности за имунизацията. Това би трябвало да се направи час по-скоро “, счита проф. Аргирова.

„ АстраЗенека е подобаваща за сърдечноболни и хора с диабет. Ако човек употребява медикаменти за разреждане на кръвта, той би трябвало да внимава за кръвоизлив при убождането. Но тези хора нормално знаят това “, изясни тя.

Проф. Аргирова разяснява и произхода на ковид.

„ В научните публикации се показва, че „ не е евентуално вирусът да е образуван в тази лаборатория (Ухан) или да е излязъл от там. Според мен има там още какво да се работи.

Виждаме приликите на прилепския вирус със Sars-cov-2, само че не виждаме по какъв начин от прилепа e минал към броненосеца. Но считам аз, че има и промеждутъчен гостоприемник. Ако се обясни кой още може да бъде той, ще станат ясни две неща - първо еволюцията на този вирус и второ с каква честота се появява – да знаем за какъв брой време става тази смяна “, съобщи още тя.

„ Това няма да е последната зараза, би трябвало да се знае. Тази зараза ще бъде последвана от друга. Кога, не знам, може би след 7-8 години “, предвижда тя.

„ Ако вирусът живее в някоя гора и ние хората я изсечем, този вирус си трансформира хабитата и ще отиде да живее при хората, с цел да оцелее. Не може индивидът да мисли, че той е единствен на света. Трябва да ги следим тези вируси, които са евентуално пандемични - кои са техните гостоприемници и така нататък, само че това изисква една огромна инвестиция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР