ABN Amro е третата по активи банка в Нидерландия и

...
ABN Amro е третата по активи банка в Нидерландия и
Коментари Харесай

Осъдиха една от най-големите банки в Европа за пране на пари

ABN Amro е третата по активи банка в Нидерландия и с това - една от най-големите банки в Европа. Днес тя се съгласи да заплати съвсем 500 млн. евро, с цел да приключи следствие за пране на пари, съобщи Reuters.

Разбивката на тази сума демонстрира, че 300 млн. евро са санкция, а още 180 млн. евро - " отплата ", с която следствието да бъде прекъснато. През предходната година поради същото следствие ING, която пък е най-голямата банка в страната, заплати рекордната санкция от 775 млн. евро за същото.

Процесът против ABN Amro не иде да покаже, че финансовата институция е прала пари, а, че не е дала отговор на регулациите за прекъсването на прането на пари. Според регулатора, банката е разкрила сметки на хора, участващи в пране на пари, не е прекратила връзките си със съмнителни клиенти и не е докладвала за транзакции по тези сметки.

" Това съглашение бележи края на мъчителен и разочароващ епизод за ABN Amro ", съобщи основният изпълнителен шеф Робърт Суак. " Уроците, които сме научили от този опит, ни карат да продължим напъните си като вратари да реализираме по-безопасно общество и финансова система, която дава отговор на най-високите стандарти за честност. "

От ABN обявиха, че надълбоко съжаляват по въпроса и " че не съумя да извърши ролята си на вратар, целяща битката с изпирането на пари ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР