А1 е първият телеком в България, който вече консултира чрез

...
А1 е първият телеком в България, който вече консултира чрез
Коментари Харесай

А1 е първият телеком у нас с видео магазин за своите клиенти

А1 е първият телеком в България, който към този момент съветва посредством видео позвъняване своите клиенти при закупуване на артикули от своя онлайн магазин. Това става допустимо с услугата видео магазин , която е налична за смарт телефон, таблет и настолен компютър посредством специфична икона за всяко устройство от онлайн портфолиото на А1 .
Идеята на услугата е всеки клиент, който има потребност от подпомагане при въпроси и съмнения по време на поръчка от електронния магазин на А1, да получи подпомагане в действително време от консултанти на компанията. Видео магазинът е разполагаем на клиентите всеки работен ден от 10:00 до 17:00 часа.
Потребителите могат да се възползват от услугата, като кликнат на специфичната Live икона, която се намира под всяко устройство на А1.bg. След като избере опцията „ видео магазин ”, клиентът ще се свърже чрез видео връзка с специалист на А1, който ще даде професионална консултация при избор на ново устройство или тарифен проект и ще спомага с правенето на поръчката. Видео връзката не навлиза в персоналното пространство на потребителите – тя е еднопосочна, като клиентът вижда чиновниците на А1, само че те не виждат него или неговия дом. Не е нужно даже клиентът да има включен микрофон, тъй като А1 предлага и опцията за диалог в действително време посредством чат.
Услугата е първата по рода си за българския телеком пазар и дава опция на клиентите да се възползват от опциите и на електронния, и на физическия магазин на А1. Освен за устройства, скоро видео магазинът ще бъде наличен и за мобилни и закрепени услуги на компанията. Едновременно с това те икономисват време от очакване и могат да бъдат съветвани в комфортни за тях час и място.
На A1.bg потребителите могат да се абонират за мобилни, закрепени и цифрови услуги, както и да поръчат смарт телефони, преносими компютри, тв приемници и други софтуерни устройства на преференциални цени. В електронния магазин на A1 постоянно се оферират артикули на понижени цени, годни само при покупка онлайн, а клиентите получават като подарък аудио колонка .
Доставките на онлайн магазина на А1 се правят гратис до всяка точка на България, както при закупуване на устройство, по този начин и при сключване на контракт. Поръчките се реализират до 48 часа. При поръчки, декларирани до 11:00 часа в София, доставката се реализира до 18:00 часа в границите на същия ден. А1 е и единственият телеком у нас, който предлага експресна апаратура на закрепени услуги в границите на 24 часа за клиентите на своя онлайн магазин.
А1 , част от A1 Group, е водещ снабдител на цифрови услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията дава мобилни и закрепени услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, в това число четири лични спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, лична платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 година A1 България регистрира доходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.
A1 Group е водещ телекомуникационен снабдител в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем страни: Австрия (А1), България (A1 Bulgaria), Беларус (velcom), Хърватия (A1 Croatia), Словения (A1 Slovenia), Сърбия (Vip mobile) и Македония (one.Vip). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в региона на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със постоянен акционер в лицето на América Móvil – третият по величина снабдител на мобилни услуги в света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР