А вие спомняте ли си времето преди 1989 година? Как

...
А вие спомняте ли си времето преди 1989 година? Как
Коментари Харесай

Най-големите абсурди по времето на соца преди 1989 г., за които младите даже не са чували

А вие спомняте ли си времето преди 1989 година? Как всеки от нас мечтаеше да се разноски по необятния свят?Сега българинът може да пътува на всички места. Навремето обаче мъчно го пускаха да влезе в доста страни. А допреди четвърт век не го пускаха да излезе. Така се родиха митовете за приказния и хубав живот на Запад. Ако някой пък заминеше за чужбина и не се върнеше, се превръщаше в невъзвращенец и дезертьор. Роднините му освен че не можеха да заминат при него, само че бяха унизени и следени.
Да, тогава всички можеха да си разрешат да отидат на море с карта за отмора за 22 или 34 лв.. Там прекарваха по 14 дни в компанията на сътрудниците си и дружно с техните фамилии.

Много трябваше да се внимава какво се приказва, защото постоянно някой слухтеше, а политическите вицове бяха неразрешени. Иначе следваше донос и неприятности.
Страховит фактор от това време бяха дейните борци срещу фашизма и капитализма. Понятието се институционализира от Централен комитет на Българска комунистическа партия като съображение за социална привилегия през 1959 г.Те се употребиха със специфични преимущества по разнообразни линии. Децата им да вземем за пример получаваха при кандидатстване в университет закрепен %, който се добавяше към бала и се изписваше ясно на таблата с резултатите от изпитите. Т. нар. борци имаха и карти за 50 % понижение при прилагане на превоз, както и гратис прилагане на баните в страната.

Соцът забраняваше да се слушат радиостанции, които пускаха „ Бийтълс “ и говореха за народна власт. Иначе можеше да те рапортуват и да си имаш неприятности с хората от Държавна сигурност. Такива бяха „ Свободна Европа “, „ Гласът на Америка “.
Едно време, когато не всеки имаше тв приемник в дома си, хората постоянно ходеха на кино. Преди всеки филм се прожектираше наложителният кинопреглед. Тази скука траеше 15 минути и нормално се говореше по какъв начин всичко с реколтата върви добре. Това са единствено някои от парадоксите на времето, в което сме живели. И за разлика от мнозина, по никакъв начин не си припомням за тях с носталгия.

За казармата няма смисъл да се приказва – беше дълга, само че за сметка на това гадна. Станахме ли по-големи мъже от там? Не съм сигурен, но дори по никакъв начин. Единственият плюс бе, че се заформиха неразделни другарства, до животни. Затова ми е необичайно, когато хората величаят предишното като славно и нехайно. За някои може би е било по този начин, други просто са били млади, въпреки всичко всеки си има право на мнение. Вашите мнения за положителното остаряло време постоянно са забавни и много пикантни – чакам ги!Ако си живял в Народна република България преди 1989 година, то този текст е тъкмо за тебА, разказвате ли на тях, на бъдещите българи, за нея, за това какво беше?
(дългичко е, който желае да…Nov 8 2018vijti.com

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР