А мериканската киноактриса Джоди Фостър получи почетна Златна палма за

...
А мериканската киноактриса Джоди Фостър получи почетна Златна палма за
Коментари Харесай

Джоди Фостър с почетна Златна палма на кинофестивала в Кан

А мериканската киноактриса Джоди Фостър получи почетна Златна палма за изцяло творчество на кинофестивала в Кан, оповестяват френски електронни издания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това стана на гала при откриването на феста ,

състояла се във фестивалния замък в града на Лазурния бряг. Отличието Фостър получи от ръцете на испанския режисьор Педро Алмодовар.

"Получавате тази премия за ярката и надарена работа на Десетата муза ", сподели Алмодовар на Фостър.

Тя е деветата лауреатка на оценката.

Преди това лауреати са били Жан Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Ален Делон и други

А 74-отото издание на Международния кинофестивал в Кан беше намерено с прожекция на продукцията "Анет "

на френския режисьор Леос Каракс, съобщи Франс прес.

Филмът на Каракс с Адъм Драйвър и Марион Котияр в основните функции е обрисуван като пламенна и буйна рок опера и с изключение на в Кан през днешния ден се появява и във френските киносалони. По мотив премиерата Драйвър показа, че да се завърне на кинофестивала е за него огромно неспокойствие и в същото време облекчение, макар че COVID-19 е към момента тук. Той показа и, че както нормално при появяването на първите надписи на кино лентата, той ще напусне прожекцията, тъй като не обича да се гледа на огромния екран. После ще се върне, когато филмът свърши, тъкмо преди светлините в залата да се възпламенят, и останалите фенове ще си мислят, че той е бил от самото начало вътре.

Изненадващ посетител на първия фестивален ден беше испанският режисьор Педро Алмодовар ,

печелил Златната палма на два пъти. Той мина по аления килим този път, без да има филм на феста, а единствено тъй като е негов огромен обожател. Пред публицисти Алмодовар показа, че завръщането на кинофестивала в Кан е завръщане на цялото кино, визирайки интервала на застой в киното поради пандемията.

По аления килим мина и ръководителят на журито в формалната селекция на феста Спайк Лий .

Той носеше черна шапка и крещящорозов костюм и очила с рамки в същия цвят, оповестява уеб сайтът Индиуайър. Сайтът Нюзмагазин добавя, че всичко това е било съчетано със спортни обувки. За общата фотография на журито на аления килим пък певицата Милен Фармер бе заложила на дълга и тясна алена рокля.

Преди прекосяването по аления килим журито даде нормалната си конференция

и Спайк Лий употребява мотива, с цел да разкритикува политиката на съветския президент Путин, на бразилския президент Болсонаро, да се разгласи против расовата и половата дискриминация, против хомофобията, съобщи Франс прес.

С ослепително жълта рокля по аления килим мина и английската кинодива Хелън Мирън ,

оповестява уеб сайтът Индиуайър. Преди самото прекосяване по аления килим имаше и няколко профилирани фотосесии, за които основните настоящи лица бяха в по-неформално облекло. Първата беше на членовете на журито, като на нея се открои френската музикална дива Милен Фармер още веднъж с алена рокля. Тя показа, че когато са й предложили да бъде част от журито на феста, тя незабавно се е съгласила, тъй като това е нещо необикновено. За разлика от Спайк Лий и други членове на журито, тя съобщи, че резервира за себе си мненията си и насочва послания посредством песните си.
На другата фотосесия Джоди Фостър, която ще получи почетна Златна палма за изцяло творчество, театралничи с съвсем ученическа униформа - бяла блуза с яка и тъмна като че ли гимназиална пола. За третата фотосесия театралничи екипът на "Анет ", като Марион Котияр се открои с черна блуза без ръкави и бяла плетеница от букви на предната x част.

За огромната премия на феста се борят общо 24 кино лентата .

Сред режисьорите, представящи продукциите си в формалната селекция, са Пол Верховен, Уес Андерсън, Франсоа Озон, Шон Пен, Аскар Фархади, Жак Одиар, Кирил Серебренников, Шон Бейкър, Нани Морети и други Четири режисьорки също вземат участие в конкуренцията и това са Илдико Енеди, Жюлия Дюкурно, Катрин Корсини и Мия Хансен-Льов.

Българският филм "Жените не плачат "

на Мина Милева и Весела Казакова е включен в паралелната секция Особен взор. Продукцията е с присъединяване на актрисата Мария Бакалова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР