А има и ненужни хора, отбелязва изданието, които са толкова

...
А има и ненужни хора, отбелязва изданието, които са толкова
Коментари Харесай

Как изглежда животът на шпионина след като бъде разкрит

А има и ненужни хора, отбелязва изданието, които са толкоз нископоставени, че техните шефове не се интересуват какво ще се случи с тях, откакто бъдат разкрити, и са прекомерно незначителни, с цел да се обмисли замяна на шпиони.

След като шпионажът още веднъж излезе на първите страници на вестниците, когато във Англия бяха повдигнати обвинявания против трима български жители в границите на следствието на хипотетична съветска шпионска група, " Политико " преглежда по какъв начин са се справяли упрекнатите в предишното, откакто са били разкрити, предава Българска телеграфна агенция.

Живот в искра

За Ана Василиевна Кущенко (известна още като Ана Чапман), някогашната съветска " спяща агентка ", чиято коса с огнен цвят завладя американските и английските таблоиди, животът след шпионажа бе рентабилен и попадна във вихъра на фешън ревюта, телевизия и бизнес благоприятни условия.

Чапман, която взаимства фамилното си име от британец, за който се омъжи за малко, бе посрещната с празненства при завръщането си вкъщи, откакто бе разменена преди повече от десетилетие в най-голямата замяна на шпиони след края на Студената война.

Съединените щати освободиха 10 руснаци, измежду които и Чапман, а Кремъл съобщи Сергей Скрипал, съветски шпионин, наказан за шпионаж в интерес на Англия, и още трима души.

Тя и нейните сътрудници " спящи сътрудници " се срещнаха с Владимир Путин при своето идване в Русия и се оповестява, че са пели дружно патриотични песни. След това доста от тях са получили добре платена работа като консултанти в държавни компании, само че Чапман е попаднала в полезрението на Кремъл, който желал да я разпространява за Путин като " момичето на Бонд " от плаката.

Първоначално тя бе назначена за консултант на основния изпълнителен шеф на съветска банка. Но по-късно тя стана модел на стилния подиум, фешън дизайнер, телевизионна водеща и бизнесмен.

Ана Василиевна Кущенко (известна още като Ана Чапман), някогашната съветска " спяща агентка "
Снимка: Getty Images

Андрей Безруков, прочут в Съединени американски щати като Доналд Хийтфийлд, който се завърна в Русия при същата замяна, се превъплъти в учен в Университета по интернационалните връзки в Москва.

Домът ми липсва

Трима от печално известните от по този начин наречената Петорка от Кембридж - Ким Филби, Гай Бърджес и Доналд Маклейн - съумяват да избегнат залавянето си и да избягат в Москва. Ролята им на двойни сътрудници към момента не дава покой на английското разузнаване, защото и тримата са били представители на висшата английска класа, считани за изцяло надеждни.

Те нанасят дълбоки и трайни вреди на английските разследващи служби, като предават хиляди свръхсекретни документи, предизвестяват за вероятни съветски дезертьори и предават имената на работещите за британците и американците оттатък Желязната завеса.

За разлика от Чапман, никой от тях не е водил блестящ живот в сивия Съветски съюз. Филби е бил отчаян от обстоятелството, че Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не му се е доверявало в продължение на доста години и не го пускало на работа. През първите няколко години той на процедура е бил държан под домакински арест. Неговият непосредствен контакт с Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Михаил Любимов, който е ръководел бюрата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) във Англия и Дания по време на Студената война, разкрива по-късно, че руснаците са се страхували Филби да не избяга назад във Англия, подбуден от досада и носталгия по дома.

Високопоставен член на английското разузнаване и двоен сътрудник Ким Филби (1912 - 1988), сниман по време на изявление от кореспондента на Daily Express Рой Блекман, Обединеното кралство, 15 ноември 1967 година
Снимка: Getty Images

Вероятно това не е бил безпочвен боязън, защото на Филби му е липсвал крикетът и елитните магазини " Харъдс " и " Фортнъм и Мейсън ". По-късно той е получил второстепенна роля при образованието на новобранци в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и му е било разрешено да напише цензурирана книга с записки. Бърджес и Маклейн също са се опитвали да се приспособяват към живота в някогашния Съветски съюз.

Разпуснатият метод на живот на Бърджес, подхранван от алкохол, е ставал все по-безпорядъчен. Маклейн е бил по-дисциплиниран и привързан в някогашния Съветския съюз, служейки като експерт по икономическата политика на Запада и английските външни работи. Но и той също се е заловил с тежко пиене, а брачната половинка му Мелинда го е напуснала за малко поради Филби, преди да се завърне на Запад.

Излишните

Страната, за която сте рискували свободата си, не постоянно може да ви се отзове на помощ, изключително в случай че не сте били в положение да измиете нищо от личната им нечистотия.

Охранителят на английското посолство Дейвид Балънтайн Смит, родом от град Пейсли в Шотландия, сега излежава 13-годишна присъда, откакто бе приет за отговорен в шпионаж в интерес на Русия. Той е копирал секретни документи, които намерил в незаключени шкафове за документи и по бюрата в посолството в Берлин, където е работил.

Оставени да гният в пандиза

През 90-те години на предишния век американските управляващи арестуваха Олдрич Еймс от Централно разузнавателно управление на САЩ и Робърт Хансен от ФБР. Хансен е шпионирал за руските и съветските разследващи служби от 1979 година до 2001 година и измяната му бе разказано от прокурорите като " може би най-тежката разследваща злополука в историята на Съединени американски щати ". Той е продал хиляди свръхсекретни документи за нуклеарните тактики на Съединени американски щати, развиването на военните оръжейни технологии и американските контраразузнавателни стратегии.

Еймс бе дал имената на сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), работещи скрито за Вашингтон, които са били екзекутирани при разкриването им. Говореше се за включването им при замяна на шпиони, само че руснаците не са държали шпиони от същия диаметър, които да разменят. Освен това измяната им е било толкоз непоносимо съгласно американските служби, че те не са заслужавали да бъдат разменяни.

От 2002 година до гибелта си през юни тази година на 79-годишна възраст Хансен бе в затвор с оптималната степен на сигурност в щата Колорадо, където бе държан в изолираност по 23 часа дневно.

Еймс, който в този момент е на 82 години, излежава доживотната си присъда в затвор със междинна степен на сигурност в щата Индиана.

Това е тайнственост

Не всеки бива задържан. Двамата руснаци, обвинени в осъществяването на отравянето в Солсбъри през 2018 година, се появиха по съветската държавна телевизия, откакто бяха разпознати като обвинени. Те се прочуха с това, че са посетили " прелестния " британски град като туристи, с цел да видят катедралата му. В репортаж на Би Би Си от 2021 година се споделя, че от този момент никой не ги е виждал.

Обвинените в отравянето на Скрипал: Бяхме в Солсбъри като туристи Обвинените в отравянето на Скрипал: Бяхме в Солсбъри като туристи
Снимка: Официален сайт
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР