А фганистанците се връщат на работа и по улиците има

...
А фганистанците се връщат на работа и по улиците има
Коментари Харесай

Какво наистина се случва в Кабул в момента

А фганистанците се връщат на работа и по улиците има коли, само че държанието на хората стартира да се трансформира в Кабул два дни след завладяването на града от талибаните.

„ Снощи група от 28 талибани пристигнаха в хотела ми, въоръжени и желаеха храна. Персоналът беше нервозен. „ Вижте. Трябва да обезопасим мястото”, сподели мениджърът по сигурността на хотела. „ Всеки може да пристигна с револвер и да твърди, че е талибан, може да е разбойник или апаш. И по този начин, за какво просто не ни кажете кой е с вас, с цел да знаем кой е талибан и кой не”. Разбира се, всички мъже бяха нахранени. По-късно се пробвах да поръчам нещо от рум-сървиза, само че личният състав сподели, че талибаните са изяли всичко”, споделя кореспондентът на Би Би Си в Кабул.

„ Доколкото виждам, мъжкият личен състав в хотела не се е обръснал през последните три дни. И целият женски личен състав си отиде. На рецепцията, рум-сървисът, чистачките - дамите към този момент не са тук. Фоновата музика в хотела също е спряла. Попитах един от личния състав, който ми отговори: „ Приятелите са тук, тъй че няма повече музика”.

„ В града е доста по-натоварено от през вчерашния ден. Има доста по -голям трафик, отворени са повече магазини и хората правят нормалната си работа. Няма известия за принуждение в града - нито пукотевица или хеликоптери. Чувам няколко военни самолета, които летят високо над града. Виждам, че наличието на талибаните се е нараснало. Бойци са пристигнали от разнообразни региони на Афганистан, множеството от тях от провинция Логар южно от столицата. Казват, че са тук, с цел да поддържат реда”.

„ Тези, които съм виждал, се държат добре с хората. Понякога даже питат дали си добре или дали имаш потребност от помощ за нещо. Говорих с двама улични търговци в центъра във вторник. Като небогати афганистанци те споделиха, че за тях няма значение дали талибаните или американците са на власт”.

„ Непроверено видео във Facebook стана известно във вторник, на него се вижда по какъв начин дами с покрити глави стачкуват на улица в града. Те държат плакати, изискващи присъединяване в политиката, образованието, правата на индивида и да бъдат третирани като равноправни жители. Не съм чувал никакви известия, че са били арестувани”, показва кореспондентът на Би Би Си.

Талибанските бойци в афганистанската столица наподобяват учудени от типа на извисяващите се жилищни блокове, модерните офис здания и моловете, оповестява „ Асошейтед прес”.

Езанула, един от хилядите млади талибански бойци от провинцията, пристигнали в столицата на Афганистан през уикенда, разяснява, че в никакъв случай не е виждал сходно нещо.

Той счита да помоли командира си за разрешение да остане, тъй като не желае да си потегля.
Неговите усещания акцентират голямата смяна в образа на Кабул и други афганистански градове за 20-те години откогато талибаните, които са най-вече от селските региони в страната, за последно я управляваха.

Цяло потомство афганистанци навърши пълноправие по време на ръководството на подкрепяното от Съединени американски щати държавно управление, което получаваше в обилие финансова помощ за развиване.

Езанула споделя, че се е изненадал, когато две дами го поздравили на улицата.

„ Те споделиха, опасяваме се от теб и мислим, че си ужасен”, споделя той. „ Но аз им отвърнах: за мен вие сте като сестри. Ние ще ви позволим да ходите на учебно заведение и да продължите образованието си и ще ви дадем сигурност.”

„ Само внимавайте за хиджаба си”, добавил той, имайки поради ислямската кърпа, която покрива косата, само че не и лицето.

Независимо дали талибаните в действителност са се трансформирали, страната, която те ръководят в този момент е напълно друга.

След края на гражданската война в цялата страна имаше единствено един компютър и той принадлежеше на молла Мохамад Омар - саможивият талибански водач, който не знаеше по какъв начин да го включи.

Сега доста талибански бойци носят смарт телефони и бяха видяни да си вършат селфита, до момента в който разглеждаха столицата, в която влязоха на процедура без да срещнат опозиция.

Някои неща са се влошили, откогато талибаните бяха за последно на власт.

От години Кабул е обзет от незаконна вълна. Но талибаните към този момент започнаха да постановат ред и да охраняват улиците против мародери.

Населението на Кабул е повишено 5 пъти до 5 милиона души за последните две десетилетия. Сега талибаните, които нямаха съществено наличие в Кабул от 2001 година насам, обикалят от врата до врата, с цел да записват имена, да претърсват и да конфискуват оръжия.

Всъщност най-голямото терзание за локалните хора сега са въоръжените банди, представящи се като талибани.

Не е ясно дали нарушителите ще бъдат наказвани съгласно средновековните практики на шериата, включващи рязане на ръце и пребиване до гибел с камъни или талибаните са станали по-практични в правораздаването.

Същевременно не на всички места талибаните постановат властта си по кротичък път.

Най-малко трима души бяха убити, а десетки - ранени, откакто талибани откриха огън по време на митинг в източния афганистански град Джалалабад. Местни поданици се пробвали да повдигнат националния байрак на Афганистан с града, ситуиран на 150 километра източно от столицата Кабул, когато бойци от ислямисткото придвижване почнали да стрелят по тях.

На видеозапис се вижда по какъв начин талибани стрелят във въздуха и се нахвърлят с палки върху хора, с цел да ги разпилян. Според Бабрак Амирзада, кореспондент на локална осведомителна организация, той и оператор от друга медия са били бити от ислямистките бойци, до момента в който се опитвали да отразят митинга.

Освен това талибаните взривиха скулптура на водач на шиитска милиция, сражавала се против тях по време на гражданската война в Афганистан през 90-те години на предишния век. Това деяние подухва мемоари за варварския акт на опустошение – взривяването на неповторимите великански скулптури на Буда при предходното ръководство на ислямистите.

Официално талибаните дадоха обещание да не нарушават правата на дамите, да не правят обществени изтезания и да не не разрешават малкия екран и музиката, както и да не търсят възмездие. Много афганистанци обаче се опасяват, че тези обещания няма да бъдат изпълнени.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара В лондонски клуб влиза очевидно развеселен благородник и се настанява на бара до уединен кисел господин. Новодошлият пали пура и общително предлага на съседа си.… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниОбединените арабски емирства са приели афганистанския президент Ашраф Гани и фамилията муМанолова: Твърди се, че единствено за 10 дни компаниите са надплатили 53 млн. лева посредством сметките си за токПостижението беше посрещнато с възторг от експерти от цялостен святПанайотов: Българската страна ще направи всичко необходимоСара Армстронг разкрива по какъв начин е отслабнала с 64 кг за седем месецаКарадайъ: Няма да има безусловна и непотърсена поддръжка " Тя обаче към този момент пониква " Борисов: Очаквам безапелационна победа на ГЕРБ на идващите избориСтойността ѝ е с 44 лева по-висока спрямо 2021 г.Хората по целия свят, ядат от ден на ден бърза храна, само че знаят ли за тези рисковеMинистър Денков заяви, че са създадени четири разновидността за работа на учебните заведения, детските градини и на центровете за поддръжка на личностното развиване през новата образователна година " Корупционерите търсят фиктивен юридически мотив, с цел да върнат часовника обратно към времето на Борисов, когато те паразитираха върху бюджета ", сподели още президентътКакво оповестиха от прокуратуратаКакво съобщи последният руски лидерНяколко знака могат да подскажат за съществуването на сериозен проблемИма ли непосредствена заплаха към околните обитаеми места?От мрежата Мар
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР