Деветимата бяха осъдени на затвор за референдумаНямат право да заемат

...
Деветимата бяха осъдени на затвор за референдумаНямат право да заемат
Коментари Харесай

Испания помилва каталунски лидери

Деветимата бяха наказани на затвор за референдума
Нямат право да заемат обществени постове

Опозицията: Това е удар по демокрацията

Правителството на Испания единомислещо утвърди през днешния ден предлагането на премиера Педро Санчес да помилва 9 от каталунските политици, които са в пандиза за провеждането на противозаконния референдум за самостоятелност на самостоятелната провинция през 2017 година, съобщи Ройтерс.

Те би трябвало да излязат от пандизите, откакто крал Фелипе VI подпише декрет за тяхното освобождение, само че от Върховния съд са подготвени да ги помилват незабавно. Според анализатори по този начин ще се избегнат рецензиите към монарха от страна на испанските жители, по-голямата част от които не утвърждават амнистията.

Като категорично изискване за помилванията е посочено, че деветимата политици не трябва да правят други закононарушения в идващите сред 3 и 6 години, в противоположен случай присъдите им още веднъж ще влязат в действие и ще бъдат вкарани в пандиза.

Освен това остава възбраната да заемат обществени постове, което провокира гневна реакция от страна на каталунското държавно управление.

Решението си Мадрид взе единствено ден откакто ПАСЕ утвърди резолюция, призоваваща водачите за самостоятелност да бъдат освободени, а Испания да реформира своето законодателство в частта му за наказванията при протести против законно открития парламентарен ред в страната.

Опозицията в лицето на “Народната партия”, “Гражданите” и “Вокс” назова помилванията “удар по демокрацията” и разгласи, че ще ги апелира и ще внесе избор на съмнение към държавното управление. Партиите, искащи самостоятелна Каталуния, пък дефинираха помилванията като “недостатъчни”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР