Експерти смятат, че пенсионната възраст в Германия ще трябва да

...
Експерти смятат, че пенсионната възраст в Германия ще трябва да
Коментари Харесай

Предлагат пенсионната възраст в Германия да скочи на 70 г.

Експерти считат, че пенсионната възраст в Германия ще би трябвало да се вдигне до 68 или даже 70 години. В противоположен случай пенсионното обезпечаване щяло да се окаже пред " шокови усложнения ", написа Дойче Веле. 

Пенсионно-осигурителната система в Германия е обект на остри рецензии. От няколко седмици икономисти слагат под въпрос цялата структура на пенсионното обезпечаване, в което настоящите доходи от вноски покриват настоящите разноски за пенсии.

Доклад на Научния съвет към Министерството на стопанската система, който съветва държавното управление, демонстрира, че се задава „ шоково повишаване на усложненията да се финансира пенсионната система “. Тези проблеми се дължат на въведената през 2018 година гаранция за устойчиво равнище на пенсиите, които да не е падат под 48% от междинните приходи в страната. Пак тогава беше въведено и правилото за ограничение на пенсионно-осигурителните вноски до оптимално 20 на 100 от прихода. В бъдеще е доста мъчно този модел да бъде поддържан.

В резултат на това икономистите от консултативната група стигат до извода, че „ обвързването на пенсионната възраст със междинната дълготрайност на живота е неизбежно “. С други думи: щом германците живеят по-дълго и получават по-дълго време пенсия, възрастта за пенсиониране би трябвало да се вдигне надлежно. Това пък значи, че след към 20 години хората явно ще могат да се пенсионират чак при навършени 68 години.

Другият индикативен факт е, че пенсионерите в страната са доста. По данни от 2019 г.  в Германия живеят към 17,5 милиона души на възраст над 65 - това е почти една пета от популацията.

Има забележителна разлика обаче в пенсиите в другите райони на страната. Така да вземем за пример, най-високата пенсия за напреднала възраст - приблизително 1 467 евро на месец -  получават мъжете, живеещи във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, а най-ниската - приблизително 961 евро - взимат дамите, живеещи в Долна Саксония.

В Германия всеки, който излезе в пенсия за напреднала възраст, може да работи без ограничавания, само че е длъжен обаче да плаща данък върху приходите. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР