На 16 март 2021 година Европейската комисия откри официално антитръстово

...
На 16 март 2021 година Европейската комисия откри официално антитръстово
Коментари Харесай

EМИ: ЕК разследва PPC заради поведението на компанията на гръцкия електроенергиен пазар

На 16 март 2021 година Европейската комисия откри публично антитръстово следствие, с цел да оцени вероятно корист от страна на Public Power Corporation („ PPC “) на гръцкия електроенергиен пазар на едро, осведоми Института за енергиен мениджмънт.

Маргрете Вестагер, отговаряща за политиката на конкуренция, съобщи: "Всички разчитаме на добре функциониращи пазари на електрическа енергия. Днес започваме следствие на държанието на PPC на пазарите на електрическа енергия на едро в Гърция, което може да наруши конкуренцията и да забави вложенията в производството на по-екологична сила. Наскоро Гърция предприе упорит проект за прекъсване на електропроизводството от лигнитни въглища. Осигуряването на ефикасна конкуренция е най-хубавият метод за доставка на електрическа енергия на конкурентни цени, както за жителите, по този начин и за бизнеса, както и за стимулиране на вложенията в по-малко замърсяващи енергийни източници. ”

PPC е най-големият снабдител на дребно и търговец на едро с електрическа енергия в Гърция. PPC е мажоритарна благосъстоятелност на гръцката страна. Той управлява всички лигнитни и водни централи в страната, както и някои от централите на природен газ и възобновима сила. Той също по този начин е деен в доставката на сила за потребителите на дребно и бизнеса, където към момента има повече от две трети пазарен дял.

Комисията е загрижена, че PPC може да е лимитирала конкуренцията на гръцките електроенергийни пазари на едро с държанието си. По-специално, в светлината на позицията на PPC както на равнище на едро, по този начин и на равнище на дребно, тя може да е приела грабителски тактики за офериране, възпрепятстващи способността на съперниците на PPC да се конкурират на пазарите на едро и обвързваните с тях електроенергийни пазари.

Ако бъде потвърдено, това държание може да съставлява изключваща хищническа процедура, която е в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз, по-специално по отношение на злоупотребата с господстващо пазарно състояние (член 102 от Договора за действието на Европейския съюз).

Откриването на произвеждане значи, че Комисията ще прегледа случаите предпочитано. Това не предопределя резултата от следствието.

Допълнителна информация

Това следствие не е обвързвано с дело № AT.39700 по отношение на привилегированите права за достъп до електропроизводство на база лигнитни въглища, предоставени от гръцката страна на мажоритарно държавната PPC.

Член 102 от Договора за действието на Европейския съюз не разрешава злоупотребата с господстващо състояние на пазара, което може да засегне търговията сред държавите-членки. Прилагането на тази наредба е несъмнено в Антитръстовия правилник (Регламент № 1/2003 на Съвета), който може да се ползва от Комисията и от националните органи по конкуренция на държавите-членки на Европейски Съюз.

Член 11, параграф 6 от Регламент 1/2003 планува, че образуването на произвеждане от Комисията освобождава органите по конкуренция на държавите-членки от тяхната подготвеност също да ползват разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията към съответните практики. Член 16, параграф 1 от същия правилник планува, че националните съдилища би трябвало да заобикалят да вземат решения, които биха били в несъгласие с решение, планувано от Комисията в формираното от нея произвеждане.

Няма законов период за привършване на антитръстовото следствие. Продължителността на следствието зависи от редица фактори, в това число сложността на делото, съдействието на предприятията с Комисията и упражняването на правото на отбрана.

Повече информация за следствието ще бъде налична на уеб страницата на Комисията за конкуренцията, в обществения указател на делата под номер на делото AT.40278.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР