Приемът на ученици в първи клас в София ще е

...
Приемът на ученици в първи клас в София ще е
Коментари Харесай

Дигитална система вече ще класира децата къде да учат в първи клас в София

Приемът на възпитаници в първи клас в София ще е напълно цифровизиран. Новата електронна система за кандидатстване в 168-те общински учебни заведения ще облекчи родителите при подаването на документите, даде обещание зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов.

" Всички условия към кандидатстването ще се верифицират служебно, с което ще отпадне ходенето в разнообразни други институции за набиране на документи ", удостовери и Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализацията. Обсъждането на новата е-система за централизирано електронно класиране за банкет на възпитаници в първи клас в общинските учебни заведения в София бе в комисията по просвета и обучение.

Родителите на бъдещите първокласници, които ще са 12 хиляди през новата образователна година, ще могат непрекъснато да наблюдават хода на документите на своето дете в акцията за кандидатстване, а тези от тях, които изпитват усложнения в работата с цифрови системи, ще могат да записват децата си на място в учебните заведения. Там ще има подготвени чиновници, които ще спомагат за качването на документите им в е-системата.

Критериите за банкет в първи клас си остават същите - детето ще бъде одобрявано в учебно заведение, което е най-близо до дома му, акцентира Чобанов. Всъщност новата е-система надгражда настоящата от три години за банкет в детските градини. Родителите я познават, по-скоро тя е нова за учебните управления.

Основна задача на дигитализацията на приема в първи клас е да се реализира отмерено систематизиране на децата в учебните заведения и да се понижи високата централизация в т.нар.желани или елитни учебни заведения. В същото време остават свободни места в други учебни заведения и по този начин не се употребява дейно наличния сграден фонд, се показва в претекстовете на вносителите на предлагането за нова е-система.

В тази посока да се вкара методически надзор от районните дирекции " Образование " на шефовете на учебните заведения за приема на първокласниците, предложи Калоян Паргов, ръководител на групата на Българска социалистическа партия в общинския съвет.

" Ние знаем кои са " проблематичните " учебни заведения и ще следим дали шефовете не оферират по удна-две паралелки повече от това, което сградният фонд разрешава ", отвърна Чобанов.

Паргов даде и второ предложение - критерият " брой възпитаници в обитаемото място " да се смени, тъй като София е обитаемо място, а тя има 24 региона и 32 села с учебни заведения. Така не се обособяват регионите и кварталите и по тази причина да се запише " брой възпитаници в съответния регион ".

Двете оферти на Паргов бяха подкрепени от всички представители на опозицията в комисията. Зам.-кметът по дигитализацията незабавно означи, че в случай че измененията се одобряват, това ще забави стартирането на системата. Така предлагането за надзор над шефовете при приема на първокласници и по-конкретното райониране на учениците бе отхвърлено от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация. Докладът за новата система за централизиран електронен банкет в първи клас бе признат в първичния си тип.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР