985 свободни места обявиха детските градини в Пловдив за второто

...
985 свободни места обявиха детските градини в Пловдив за второто
Коментари Харесай

Обявиха 985 места в детските градини при 571 неприети

985 свободни места оповестиха детските градини в Пловдив за второто класиране в първа група, резултатите от което ще станат ясни на 3 юни. На първи тур отвън описите останаха 571 от кандидатствалите хлапета. Заради недостига Общинският съвет гласоподава там, където има огромен дефицит, лимитът в групите да се завиши до 30. На първо класиране бройките бяха декларирани на база по 23 малчугани в група.

Сега за 4-годишните местата са 54, а 47 - за трета, и 64 свободни места за четвърта подготвителна група. За яслените бройките са 71, като наклонността е свободните места в тях да бъдат оповестени през юли и август, тъй че постъпването да е след овакантяване на 3-годишните деца.

Местата за първа група са разпределени в 95 групи, като в допълнение са оповестени 3 (по една на двата адреса на ДГ „ Майчина грижа “ – регион „ Централен “ и една в ДГ „ Елица “ – регион „ Западен “).

Общият брой 985 свободни места за първа възрастова група са разпределени по региони по този начин: „ Централен “ – 198; „ Източен “ – 186; „ Западен “ – 119; „ Северен “ – 114; „ Южен “ – 192; „ Тракия “ – 176.

Най-много свободни места за родените през 2018 година има в няколко детски градини, показаха от общинския отдел „ Образование “. В ДГ „ Перуника “ в регион „ Централен “са 54. Сградата е след главен ремонт, с плувен басейн, физкултурен салон и нови детски площадки. Тя ще отвори порти за новата образователна година, по тази причина в нея се откриват три нови групи за деца, родени през 2018 година

Другите детски градини с опция да поемат още много деца са ДГ „ Майчина грижа “ – главен и втори адрес (район „ Централен “), ДГ „ Елица “ в регион „ Западен “; ДГ „ Захарно петле “ и ДГ „ Космонавт “ в регион „ Северен “; ДГ " Д-р Е. Бороу ", ДГ " Еделвайс " и ДГ " Кремена " в регион „ Тракия “; ДГ " Малина ", ДГ " Малина " с втори адрес ул. " Бугариево " №30, ДГ " Осми март " с втори адрес бул. " Н. Вапцаров " № 80 и ДГ " Светлина " в регион „ Южен “. В регион “Източен “ са ДГ " Лилия ", ДГ " Маргаритка " и ДГ " Наталия ".

Освен в спомагателните групи и местата над потенциала, в свободните места са включени и децата, които на първото класиране по някаква причина не са записани - тъй като употребяваните от родителите критерии не са потвърдени или се изчаква втори тур, или има пропуски при попълване на формуляра.

Сред постоянно срещаните нередности са потребление на критериите за хронични болести без съществуване на решения на ТЕЛК, както и прилагане на новия аршин за тъждественост на сегашния и непрекъснатия адрес на детето, който не се потвърждава при автоматизираната инспекция.

Родителите, чиито деца на първо класиране не са записани (анулирани са по някаква причина), би трябвало деликатно да подредят желанията си и да изберат употребените критерии, тъй като след второ следващо отменяне, могат да попаднат под възбрана за кандидатстване за 40 дни.

Крайният период за подаване на заявки онлайн за присъединяване във второто главно класиране е 1 юни и всички данни следва да са настоящи към тази дата. При нужда от корекции във към този момент подадени заявки те да бъдат анулирани и да бъдат подаден нов формуляр.

Родителите, които желаят да подадат заявление на хартия, би трябвало да го внесат в образователното заведение по първо предпочитание до 31 май.

Снимка от Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР